Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Εκκίνηση για τον Φιλοκτήτη Η παρθενική συμμετοχή της ΕΘΑΛ, στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Άρχισαν οι προετοιμασίες για τον Φιλοκτήτη, την τραγωδία του Σοφοκλή με την οποία συμμετέχει φέτος η ΕΘΑΛ, για πρώτη φορά στη 18χρονη ιστορία του, στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος που διοργανώνει το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Η πρώτη συνάντηση έγινε στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ την Δευτέρα 12 Μαΐου με  παρόντες όλους του συντελεστές της παραγωγής.
Θυμίζουμε ότι η μετάφραση είναι του βραβευμένου Ελλαδίτη ποιητή Γιώργου Μπλάνα και η σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία είναι του Μηνά Τίγκιλη, Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΘΑΛ.
Η πρεμιέρα της 129ης παραγωγής της ΕΘΑΛ, που συμπλήρωσε πρόσφατα 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα θεατρικά πράγματα της Κύπρου και ανεβαίνει με την συνεργασία του Τεχνοδρομίου (Κύπρος) και του Θεάτρου Πέρα (Ελλάδα), θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου.
Θα ακολουθήσουν οι παραστάσεις στην Λευκωσία στο Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών και στην Πάφο στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου καθώς και σε αμφιθεατρικούς χώρους της υπόλοιπης Κύπρου.
Τα σκηνικά και κοστούμια υπογράφει ο Εδουάρδος Γεωργίου, την μουσική σύνθεση ο  Γιώργος Κολιάς, την κίνηση η Χλόη Μελίδου και τους σχεδιασμούς των φωτισμών ο Βασίλης Πετεινάρης.
Το βάρος της μουσικής διδασκαλίας θα επωμισθεί ο γνωστός συνθέτης και μέλος του ΔΣ της ΕΘΑΛ, Νίκος Βήχας. Στην ομάδα της παραγωγής, συνεργάζονται επίσης η Παναγιώτα Παπαγεωργίου, η Έλενα Μελετίου ως Α’ και Β’ βοηθοί σκηνοθέτη και στην επιμέλεια του Προγράμματος η φιλόλογος Μαρία Κυπριανού. Βοηθός του σκηνογράφου-ενδυματολογου είναι η Θέλμα Κασουλίδου.
Πρωταγωνιστούν ο Ευτύχιος Πουλλαϊδης στο ρόλο του Φιλοκτήτη, ο Κώστας Καζάκας στο ρόλο του Οδυσσέα, ο Κωνσταντίνος Γαβριήλ στο ρόλο του Νεοπτόλεμου και ο Αλέξανδρος Παρίσης στο ρόλο του Έμπορου.
Το Χορό  αποτελούν οι Γιάννος Αντωνίου, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Μιχάλης Χρίστου, Ευριπίδης Δίκαιος, Στέφανη Νέρου και  Ζαχαρίας Ιορδανίδης καθώς και ο Ανδρέας Δανιήλ (από το θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων της ΕΘΑΛ)  και συμμετέχουν οι Χρίστος Χριστοφίδης, Κώστας Μπάφας, Ιάκωβος Καντούνας και Γιώργος Διαμαντίδης, από την Χορωδία «Μοντέρνοι Καιροί» καθώς και ο μουσικός Θεόδωρος Πολυκάρπου.
Περισσότερα για την υπόθεση του έργου και την πρόταση που διαπερνά το ανέβασμα του φετινού Φιλοκτήτη θα ανακοινωθούν μελλοντικά.

www.ethal.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου