Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΩΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - 2ος 'Έπαινος στον Διαγωνισμό Ζωγραφικής του Περιοδικού μας.

ΔΩΡΑ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Η Δώρα Κωνσταντίνου γεννήθηκε στη Λευκωσία.    Το 1994 μετέβη στην Αθήνα  για προετοιμασία στο  Εργαστήρι Τέχνης «Στέφος». Το 1996 έγινε δεκτή με υποτροφία (ΙΚΥ) στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών κοντά στους Γιάννη Βαλαβανίδη και Μιχάλη Μανουσάκη. Το 2001 αποφοίτησε με έπαινο. Στο ενεργητικό της έχει τρεις ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις και μπιενάλε τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Έλαβε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Young Artists Awards 2007. Έργα της βρίσκονται στην Κρατική Πινακοθήκη Κύπρου και σε ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Πάφο. 

Σε επικοινωνία με την κα Δώρα Κωνσταντίνου μας δήλωσε τα εξής:

Δώστε μας ένα χαρακτηρισμό για το εικαστικό σας έργο γενικά.

·         Στην προσπάθειά μας να χαρακτηρίσουμε το έργο ενός καλλιτέχνη δημιουργούμε ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ του λόγου και του έργου. Ως καλλιτέχνης θα προτιμήσω να μην προβώ σε οποιοδήποτε λεκτικό χαρακτηρισμό του έργου μου. Άλλωστε αυτό είναι κυρίως υπόθεση των ιστορικών τέχνης. Δεν χωράει αμφιβολία πως όπως ακριβώς συμβαίνει στην ποίηση έτσι και στη ζωγραφική, η μετέπειτα ανάλυση των έργων καθώς και η κατηγοριοποίηση των δημιουργών πολλές φορές δεν απαντάται στην αντίληψη ή τις προθέσεις των δημιουργών.

 Υπάρχουν θέματα που θα θέλατε να ασχοληθείτε και δεν το έχετε κάνει ακόμα;

·         Ο λόγος για τον οποίο ασχολήθηκα με την τέχνη είναι η ζωγραφική. Η   ζωγραφική σε όλες τις μορφές της. Παρατηρώντας τον εαυτό μου βλέπω μια εμμονική συμπεριφορά σχετικά με το υλικό αλλά και με τη θεματολογία που ακολουθώ και η οποία διαφοροποιείται αναλόγως μέσα στο χρόνο. Προσθέτω ή αφαιρώ στοιχεία  χωρίς να απομακρύνομαι από το θέμα μου εκτός και αν αισθανθώ ότι έχει κλείσει ο κύκλος. Αυτός ο κύκλος μπορεί να ανοίξει και πάλι σε μεταγενέστερο  στάδιο     παίρνοντας άλλη χροιά και μορφή ή να ενσωματωθεί μέρος του προσαρμοσμένο και διαφοροποιημένο σε κάτι καινούργιο.

 Ζωγραφίζετε κάτω από συναισθηματική φόρτιση;

·         Η διαδικασία και μόνο της ζωγραφικής  είναι ικανή να μου δημιουργήσει έντονη συναισθηματική φόρτιση. Αποφεύγω να ζωγραφίζω όταν  είμαι συναισθηματικά φορτισμένη γιατί φοβάμαι πως θα καταστρέψω παρά να δημιουργήσω. Η τέχνη είναι μία διέξοδος αλλά όχι με αυτό τον τρόπο.

 Τι θα θέλατε να συμβουλεύσετε την επόμενη γενιά των εικαστικών;

·          Ο καθένας από  εμάς  είναι μοναδικός. Ας ακολουθήσουν αυτή τη μοναδικότητα που  τους καθιστά αυθεντικούς, αποφεύγοντας  την επιτήδευση, τις ασφαλείς κι εύκολες λύσεις, δουλεύοντας πολύ   με ανταμοιβή την εξέλιξή τους.  Κι αν κάποια στιγμή νιώσουν ότι έχουν χάσει τον στόχο τους ή το νόημα σε αυτό που κάνουν να έχουν στο μυαλό τους πως αυτό είναι και το ουσιαστικότερο κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας. Αρκεί να έχουν υπομονή και βαθιά ανάγκη να ζωγραφίζουν και να δημιουργούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου