Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Χάρης Κυριακίδης - Βιογραφίες Σύγχρονων Συγγραφέων

Κυριακίδης Χάρης

 Ο Χάρης Κυριακίδης γεννήθηκε στην Ομορφίτα Λευκωσίας στις 29 Μαΐου 1950 και αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο Νεαπόλεως Λευκωσίας το 1968. Αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στα τεθωρακισμένα, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Παν/μίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε τον Φεβρουάριο του 1974.

Μετά την απόκτηση της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος (1975), εργάστηκε με την ιδιότητα του Νομικού Συμβούλου -και όχι μόνο- σε διάφορες επιχειρήσεις. Κατά τα έτη 1998-2002 διετέλεσε και Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού Εσωτερικών, ως Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών περιουσιών. Σήμερα ιδιωτεύει.

Η ενασχόλησή του με τα κοινά και την πολιτική άρχισε νωρίς, καθώς μετά την Τουρκική εισβολή ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός και έπειτα ως αρχισυντάκτης στην οικογενειακής ιδιοκτησίας - εβδομαδιαία εφημερίδα «Κύπρος».

Βασικός άξονας της ποικίλης αρθρογραφίας αλλά και των διαλέξεών του σε εκδηλώσεις πολιτιστικών κυρίως οργανώσεων, νωρίς μετά την τούρκικη εισβολή το 1974, υπήρξαν οι αναλύσεις για το Κυπριακό και η ανάγκη δημιουργίας μαζικών κομμάτων αρχών στην Κύπρο. Την άποψη αυτή προέβαλε ως αναγκαία προϋπόθεση για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία και τα κέντρα αποφάσεων, αλλά και ως προϋπόθεση του αγώνα για την άρση  των αποτελεσμάτων της εισβολής και κατοχής.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, με έμφαση στο Κυπριακό, τόσο σε ό,τι αφορά τις ιστορικές του πτυχές, όσο και την επικαιρότητα. Εδώ και 40 χρόνια, άρθρα και αναλύσεις του έχουν δημοσιευτεί σε όλες τις κυπριακές εφημερίδες, καθώς και στο διεθνή τύπο. Έχει παραχωρήσει πλήθος  συνεντεύξεων στην Κύπρο και το εξωτερικό, σε εφημερίδες, περιοδικά και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ συμμετείχε και σε συνέδρια του εξωτερικού με θέματα διεθνούς πολιτικής. Επίσης, έχει λάβει μέρος, είτε ως κομματικό στέλεχος είτε με την ιδιότητα του αναλυτή, σε τηλεοπτικές συζητήσεις ξένων μέσων ενημέρωσης.


Ανήκει στα ιδρυτικά στελέχη του ΔΗΚΟ, ενώ από το 1986 έως το 1996 διετέλεσε και Εκπρόσωπος του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου