Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΙΗΓΗΜΑ

Teresa Valavani
ΤΕΡΕΖΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ


ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Κάπου στον Νότο υπάρχει ένα μαγικό Νησί. Δεν είναι ριζωμένο σαν τα άλλα στο βυθό της θάλασσας και συνέχεια μετακινείται, αέναα ταξιδεύει. Πλήρωμα του έχει 45 απογόνους κουρσάρων και μερικές χιλιάδες αιγοπρόβατα. Για να πας εκεί πρέπει να ανακαλύψεις τις συντεταγμένες ενός μυστικού λιμανιού και την ημέρα και ώρα που το νησί ξαποσταίνει  κοντά του. Στο Νησί σε μεταφέρει ένα μικρό πειρατικό σκάφος, εάν πληρείς τα κριτήρια. Μετά από αρκετές εξονυχιστικές ερωτήσεις,  κρίνεται αν είσαι άξιος να πατήσεις τα αμμουδερά χώματα του. Κάποιοι ταξιδευτές ακόμα κι από μακρινές γωνιές της γης περιμένουν μέρες, μήνες στο μυστικό λιμάνι, χωρίς να τους δοθεί ποτέ η άδεια επιβίβασης.

Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση  για να σου επιτρέψουν να μπαρκάρεις, το αν είσαι κάποιος που ψάχνει την αλήθεια, αλλά και  αν είσαι έτοιμος να ξεγυμνωθείς για χάρη της. Γιατί ακόμα και μετά την πρώτη διαλογή υπάρχουν επισκέπτες, που το Νησί από μόνο του τους αποβάλει, ενώ άλλους τους ρουφάει, τους αφομοιώνει, τους κάνει με το που φτάνουν εκεί ν’αρχίσουν να πετάνε ότι είναι περιττό. Αντικείμενα, ρούχα, σκέψεις, συναισθήματα, συνήθειες, μπλοκαρίσματα, εξαρτήσεις. Είναι πολύ συνηθισμένο να σκοντάφτεις εδώ κι εκεί σε πεταμένα παπούτσια, ξεχασμένα πορτοφόλια, περιττούς φόβους, άσκοπες φιλοδοξίες ή καθωσπρεπισμούς, ν’ανακαλύ- πτεις σκουριασμένες νάρκες ή χειροπέδες, μισογεμάτα μπουκάλια και χρυσούς αρραβώνες.  Όσες γυναίκες έχουν ανάγκη να ανοίξουν την καρδιά τους, κυκλοφορούν γυμνόστηθες και ξαλαφρωμένες. Όσοι άντρες να λευτερωθούν από τα πρέπει και τις ευθύνες τους, ξεβρακώνονται  κι  εκθέτουν  ατέλειωτες ώρες τα λευκά πισινά τους στις αδυσώπητες ακτίνες του ήλιου, που κατακαίει κυριολεκτικά το Νησί κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να παραχωρήσει όμως συμπονετικά τη θέση του σ’ένα δροσερό και  αναζωογονητικό αεράκι μόλις πέσει το σούρουπο.

Σ’ αυτόν τον τόπο όποιος ψεύδεται κινδυνεύει ν’αναφλεγεί, να γίνει παρανάλωμα του πυρός του ίδιου του εαυτού του μέσα από μια επικίνδυνη διαδικασία αυτόματης ανάφλεξης. Γι’ αυτό ενώ κάποιους το Νησί τους γητεύει και τους κάνει ένθερμους επαναλαμβανόμενους καλοκαιρινούς κατοίκους του, άλλους για να τους προστατεύ- σει τους φτύνει, τους αποδιώχνει, τους κάνει το αργότερο μετά τρεις μέρες να συνωστίζονται στο μικρό λιμανάκι  του και να στριμώχνονται για μια θέση στο καράβι του γυρισμού, που κι αυτό αποπλέει, όχι όποτε να’ναι, αλλά όποτε το Νησί μας πλησιάσει σε στεριά.

Εδώ σ’ αυτό το  Νησί  όλα  είναι διαφορετικά. Η θάλασσα είναι η πιο καθαρή και άσπιλη, η πιο δροσερή και ανανεωτική. Κάθε μπάνιο χαρίζει χαλάρωση, ίαση και μακροζωία. Με μικρά φουσκωτά χιλιομπαλωμένα σκάφη κανείς μπορεί να επισκεφτεί απομονωμένες παραλίες με θαλασσινές σπηλιές. Όποιο ζευγάρι κατά τύχη βρεθεί μαζί εκεί, θα ερωτευτεί επί τόπου και θα πρέπει να τιμήσει πάραυτα τις τελετές της θεάς Αφροδίτης με πρωτόγνωρη ορμή, εκεί που σκάει το κύμα με θόλο τη θαλασσινή σπηλιά. Στο Νησί της Αλήθειας, που λειτουργεί σαν ενεργειακός μαγνήτης και συσσωρευτής  υπάρχει μια διαφορετική  ενέργεια στον ήλιο, στον αέρα, στην άμμο, στο νερό, παντού. Κάποιοι μπαίνουν στην πρίζα, με 3-4 ώρες  ύπνο καθημερινά νοιώθουν πλήρως ανανεωμένοι,ενώ  άλλοι πέφτουν σε νάρκη και ξυπνούν λίγο πριν σαλπάρει το καράβι της επιστροφής. Το ίδιο ισχύει και με την τροφή. Κάποιοι ξεχνάνε να φάνε και συντηρούνται με μαγεία, χυμούς και φρούτα, άλλοι πάλι καταβροχθίζουν λουκούλλεια  γεύματα  όλη την μέρα, χωρίς όμως να παχαίνουν ποτέ. Ακόμα και τα μαλλιά άλουστα, γεμάτα θαλασσινό νερό και φύκια, γεμάτα αλάτι, λαμποκοπούν σαν να βγήκαν μόλις από το κομμωτήριο, το δε νερό των πηγαδιών είναι τόσο κρυστάλλινο και εύγευστο, ώστε χωνεύει ακόμα και τις πέτρες. Το Νησί είναι κατάφυτο με κέδρους που λειτουργούν σαν συσσωρευτές ηλιακής ενέργειας και του παρέχουν την δυνατότητα  να ταξιδεύει ακατάπαυστα,  δίχως ποτέ να εξαντλούνται τα καύσιμα του.

Στο μέσον του Νησιού της Αλήθειας υπάρχει ένας φάρος, που ακτινοβολεί φως και δύναμη, ενώ είναι ανενεργός εδώ και χρόνια. Εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει το πιο ρομαντικό ηλιοβασίλεμα μαζί με την πιο αρωματική ρακή, που συνοδεύεται απαραίτητα από άνυδρες ντομάτες, πασπαλισμένες με θυμάρι. Πιο πέρα σερβίρει το σπιτικό γαλακτομπούρεκο της η γυναίκα του παπά, θεματοφύλακας όχι μόνο των παραδόσεων, αλλά κι ενός μεγάλου μπρούτζινου κλειδιού, που ανοίγει μια κάμαρη όπου φυλάγονται τα μυστικά αρχεία του Νησιού και του Κόσμου, περίκλειστα τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους περισσότερους επισκέπτες. Όσοι εγείρουν αξίωση να τα μελετήσουν, μόλις δοκιμάσουν το γαλακτομπούρεκο της παπαδιάς, λιγώνονται,  ξεχνούν για πιο λόγο βρέθηκαν εκεί και ξαναγυρίζουν στο πρώτο μαγικό ακρογιάλι, όπου το μοναδικό μέλημα τους είναι το πώς να ξεφορτωθούν ξανά το ενοχλητικό βρακί τους.

Το Νησί της Αλήθειας αποτελεί περιζήτητο προορισμό για γαμήλιες τελετές και τον επακόλουθο μήνα του μέλιτος. Τα περισσότερα ζευγάρια που γνωρίζονται εδώ και συνευρίσκονται για πρώτη φορά στις θαλασσινές σπηλιές και τις ερημικές αμμουδιές, αναπτύσσουν δια βίου τόσο παθιασμένες ερωτικές σχέσεις μαζί με αληθινή, διαρκή επικοινωνία και σωστές ιεραρχίες όσον αφορά τις αξίες της ζωής τους , ώστε όχι μόνο ξαναγυρίζουν ώστε να παντρευτούν εδώ, αλλά έρχονται ξανά και ξανά μαζί με τα  κουτσούβελα τους για  διακοπές, επιδεικνύοντας με καμάρι τους καρπούς του έρωτα τους, σε καιρούς χαλεπούς, όπου ο γάμος και η οικογένεια αποτελούν  είδη υπό εξαφάνιση.

Σ’ αυτό το Νησί μπορεί να συναντήσει κανείς ιδιαίτερους ανθρώπους,  ροβινσώνες, φυσιολάτρες, ζωγράφους, ποιητές, καλλιτέχνες, αιθεροβάμονες, θεραπευτές, στοχαστές, διαλογιστές, γιόγκι, ταχυδακτυλουργούς, ανθρώπους διαφορετικούς, δημιουργικούς κι ελεύθερους. Κάθε μήνας παραμονής εδώ χαρίζει ένα χρόνο παράταση ζωής, τόση πολύ ζωτική ενέργεια εκλύεται, συσσωρεύεται και  αποταμιεύεται στον οργανισμό των τυχερών επισκεπτών του μαγικού αυτού τόπου.

Σας συνιστώ οπωσδήποτε να βρείτε χρόνο και τρόπο να ‘ρθήτε ως εδώ! Παρά το ρίσκο και το κόστος που συνεπάγεται η διαπραγμάτευση με τον μοναδικό πειρατή-περατάρη, πρωτεξάδελφο του Χάροντα. Μη ξεχνάτε! Η αναγέννηση προϋποθέτει τον «θάνατο» του παλιού μας εαυτού! Το Νησί της Αλήθειας σας περιμένει να το εξερευνήσετε και μαζί του ν’ ανιχνεύσετε και να χαρτογραφήσετε το δικό σας εσωτερικό  Νησί.


Τερέζα Βαλαβάνη
εμπνευσμένο στο Νησί  της Γαύδου -  Ιούλιος 2010




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου