ΒΑΣΙΛΗΣ Ι. ΤΖΑΝΑΚΑΡΗΣ
Φώτης Γιαγκούλας
Ο απέθαντος και άλλες ληστρικές ιστορίες
Φώτης Γιαγκούλας
Ο απέθαντος και άλλες ληστρικές ιστορίες
Ο IANOS και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
σας προσκαλούν
στην παρουσίαση του νέου βιβλίου
του Βασίλη Ι.Τζανακάρη
ΦΩΤΗΣ ΓΙΑΓΚΟΥΛΑΣ: Ο ΑΠΕΘΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΛΗΣΤΡΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014, στις 8:30 μ.μ.,
στο βιβλιοπωλείο IANOS
(Σταδίου 24, Αθήνα).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν
ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου
και ο δημοσιογράφος της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και ιστορικός Φοίβος Οικονομίδης.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Μια αιματοβαμμένη τοιχογραφία της Ελλάδας των χρόνων 1910-1936, με πρωταγωνιστές τους τελευταίους ληστές και λήσταρχους. Μια Ελλάδα που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από την Άγρια Δύση, γεμάτη παράνομους και επικηρυγμένους με μεγάλα χρηματικά ποσά που διαφέντευαν τα ελληνικά βουνά και τους λόγγους. Ένα σκηνικό τρόμου και φρίκης με πρωταγωνιστές τους ληστές Λιόλιο, Σκαρτσώρα, Γκαντάρα, Καραθανάση, Μπασμπάνη, Μπλαντέμη, Κοτσαδάμ, Περικλή Παπαγεωργίου, αδελφούς Μπαμπάνη, Τσαμήτα, Τζατζά πατέρα και γιο, Λόλα, καπετάν Γιάννη Καρατζοβάλη και τις πολυάριθμες και άγριες συμμορίες τους. Με κορυφαίο όλων, τον θρυλικό και φοβερό λήσταρχο Φώτη Γιαγκούλα, τον πλέον «ωραίο των ορέων», τον «βασιλέα» όλων των ληστών του Μεσοπολέμου, με αδιαμφισβήτητο βασίλειό του τον Όλυμπο.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα γνωρίσει μια εποχή άγνωστη, σκληρή, ηρωική και ταυτόχρονα δόλια. Μια εποχή φτώχειας και λεβεντιάς. Προδοσίας και μίσους. Έρωτα και θανάτου. Με τους πολιτικούς χαμένους στη διαπλοκή και τη διαφθορά της εξουσίας και τους ληστές δυνάστες της ζωής των ανθρώπων. Μια εποχή με κυρίαρχη την ελπίδα για το ξημέρωμα μιας καλύτερης και πιο δίκαιης μέρας. Μιας καλύτερης ζωής.
ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
Στις 550 και πλέον σελίδες του βιβλίου με τη βοήθεια των ντοκουμέντων που έχει συγκεντρώσει ο ανέκαθεν φιλέρευνος Βασίλης Τζανακάρης, αλλά και του γλαφυρού ύφους γραφής που τον χαρακτηρίζει, ο αναγνώστης κάνει μια ιλιγγιώδη διαδρομή σε βουνοκορφές και λαϊκά ξενοδοχεία, σε αίθουσες δικαστηρίων και στάνες. Εκεί θα γνωρίσει ανθρώπους που τηρούν τον λόγο τους, άλλους που δεν πιστεύουν στην «μπέσα», θα γνωρίσει έρωτες και αβυσσαλέα μίση, απαγωγείς και δολοφόνους. Τελικά θα γνωρίσει μια πλευρά της ελληνικής ιστορίας την οποία αγνοεί ή υποβαθμίζει η επίσημη ιστορία. […] Μια ιστορία που διαβάζεται και σαν αστυνομικό μυθιστόρημα ή σαν ένα γοητευτικό ανάγνωσμα, στο οποίο η κάθε αναφορά σε πρόσωπα και καταστάσεις είναι πλήρως τεκμηριωμένη.
Κώστας Μαρίνος, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Γρανιτένιος κανόνας των ληστών ήταν η μπέσα, σημειώνει ο Τζανακάρης. […] Ο Τζανακάρης, με την εμβριθή μελέτη του, καταφέρνει να αναδείξει τις κρυμμένες, πικάντικες πλευρές, αλλά και να το αναπτύξει σε ιστορικό βάθος, εντάσσοντάς το στα ιστορικοκοινωνικά του συμφραζόμενα. Ο συγγραφέας καταβυθίζεται σε εφημερίδες και κάθε είδους πηγές (μαρτυρίες, ληστρική λογοτεχνία, αρχείο της Βουλής κ.ά.) και καταφέρνει να ανασυνθέσει την εποχή με τη ζωντάνια και την παραστατικότητα της αφήγησης που αρμόζει σε ένα τόσο λαοφιλές και πολυσύνθετο θέμα. Τα πρόσωπα του δράματος, ληστές και θύματα, πολιτικοί, άνθρωποι της πόλης και ατσαλωμένοι ορεσίβιοι παρουσιάζονται ως ήρωες μιας αφήγησης που ενδιαφέρεται όχι μόνο να διδάξει αλλά και να τέρψει. […]
Ο Τζανακάρης με τον ογκωδέστατο τόμο του επιτυγχάνει να πιάσει στα χέρια του την αναβράζουσα Ιστορία της εποχής και να μας δώσει ένα εμβριθές, διδακτικό και κυρίως συναρπαστικό αφήγημα.
Σοφία Νικολαΐδου, ΤΑ ΝΕΑ (Βιβλιοδρόμιο)
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Βασίλης I. Τζανακάρης σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο A.Π.Θ. και από τα γυμνασιακά του χρόνια ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Έχει εκδώσει τρεις εφημερίδες, είκοσι βιβλία, και έχει διοργανώσει πολλές εκθέσεις αρχειακού υλικού. Από το 1975, και για 34 χρόνια, εξέδιδε το μηνιαίο σερραϊκό περιοδικό Γιατί. Υπήρξε από τους πρωτοπόρους στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, με τα οποία ασχολήθηκε επί σειρά ετών. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος και αντεπιστέλλον μέλος της ΕΣΗΕΜΘ.
Το βιβλίο του Δακρυσμένη Μικρασία (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2007) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2008 στην κατηγορία «Χρονικό - Μαρτυρία». Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Στο όνομα της προσφυγιάς (2009). Κείμενα, μελέτες, ποιήματα και συνεντεύξεις του υπάρχουν δημοσιευμένα σε πολλές εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου