Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Βυζαντινό μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου


ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΟΥ
Το Βυζαντινό Μουσείο της Ιεράς Μητρό­πολης Πάφου ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Χρυ­σοστόμου και την ενεργό βοήθεια του Ηγουμέ­νου Χρυσορροϊατίσσης κ. Διονυσίου. Αρχικά είχε στεγαστεί στην οικία Πιλαβάκη στην οδό 25ης Μαρτίου από το 1983 μέχρι και το 1989. Έκτοτε στεγάζεται σε ιδιόκτητο οίκημα της Μητρόπολης, συνεχόμενο με το Μητροπολιτικό Μέγαρο Πάφου στις οδούς Αγίου Θεοδώρου και Ανδρέου Ιωάννου.
Στόχος της ίδρυσης του Μουσείου αυτού είναι η διάσωση, προστασία, προβολή και επι­στημονική αξιοποίηση ανεκτίμητων θησαυρών βυζαντινής τέχνης που βρίσκονταν κατάσπαρτοισε όλες σχεδόν τις ενορίες της Μητρόπολης Πά­φου. Η έκθεσή τους σε ένα ενιαίο μουσειακό χώρο δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει εύκολα τη βυζαντινή κληρονομιά της Πάφου, και έχει να παίξει κάποιο ρόλο στην παιδεία.
ΕΙΚΟΝΕΣ
Η μεγαλύτερη και αξιολογότερη συλλογή του μουσείου είναι οι εικόνες, των οποίων ο αριθμός υπερβαίνει τις εκατόν. Το μουσείο φι­λοξενεί την παλαιότερη μέχρι σήμερα γνωστή φορητή εικόνα που διασώθηκε στην Κύπρο. Πρόκειται για την εικόνα της αγίας Μαρίνας σε στάση δέησης και πλαισιωμένη από σκηνές του μαρτυρίου της. Η εικόνα αυτή ανάγεται στην περίοδο των εικονομαχικών ερίδων και μπορεί να χρονολογηθεί στον 7ο ή τον 8ο αιώνα. Η κυρίως συλλογή των υπολοίπων εικόνων εκτεί­νεται από το 12ο μέχρι και το 19ο αιώνα με αξιόλογα δείγματα από κάθε χρονολογική περί­οδο. Η πλειοψηφία των παλαιοτέρων εικόνων είναι καθαρά βυζαντινής τεχνικής και αισθητι­κής σύλληψης. Μια σειρά εικόνων φέρουν δυτι­κά δάνεια, κυρίως από τη διεθνή γοτθική τεχνο­τροπία και την ιταλική αναγέννηση του 15ου και του 16ου αιώνα. Άλλες φέρουν στοιχεία από το μπαρόκ και το ροκοκό στους 17ο, 18ο και 19ο αιώνες.
ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ
Προέρχονται από ερειπωμένες εκκλησίες. Η διαφύλαξή τους στο μουσείο της Μητρόπολης κρίθηκε αναγκαία, ώστε να μη μένουν εκτεθειμέ­νες στις καιρικές συνθήκες. Το κυριότερο σύνο­λο χρονολογείται γύρω στο 1100 και προέρχεται από τα ερείπια του βυζαντινού ναού του Αγίου Θεοδώρου στη Χούλου. Μια άλλη τμηματική τοιχογραφία με κεφαλή αδιάγνωστου αγίου προ­έρχεται από το ναό της άλλοτε μονής της Χρυ­σολάκουρνας έξω από τη Στένη. Είναι του 16ου αιώνα.
ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΑ
Τα δείγματα ξυλογλυπτικής που εκτίθενται στο μουσείο είναι λίγα. Είναι κυρίως τμήματα εικονοστασίων, όπως Βημόθυρα, Εσταυρωμένοι και λυπηρά, καθώς επίσης και ένα προσκυνητά­ριο του 19ου αιώνα. Δείγματα μικρογλυπτικής του 18ου και 19ου αιώνα είναι διάφοροι σταυροί ευλογίας και αγιασμού που αποτελούν τον πυρή­να σταυρών από μέταλλο, σμάλτο και πολύτι­μους λίθους.


 ΜΕΤΑΛΛΟΤΕΧΝΙΑ
Το μουσείο διαθέτει μια αξιόλογη συλλογή ειδών εκκλησιαστικής μεταλλοτεχνίας που καλύ­πτει ένα χρονολογικό και καλλιτεχνικό φάσμα τεσσάρων αιώνων (Ι7ος - 20ός αι.). Κύρια θέση σ' αυτή τη συλλογή κατέχουν τα καλύμματα δύο παλαίτυπων Ευαγγελίων του 1604, του 1745 (πά­νω σε Ευαγγέλιο του 1768) και του 1838 (πάνω σε Ευαγγέλιο του 1803), διάφορες μίτρες του18ου και 19ου αιώνα, λειψανοθήκη του 1850δισκοπότηρο του 1796, θυμιατός του 19ου αιώ­να, καθώς και πόρπες και άλλα είδη αργυρο­χρυσοχοίας με συρματερό, σμάλτινο, χαρακτό και από πολύτιμους λίθους διάκοσμο, όπως σταυροί ευλογίας και αγιασμού, πόρπες, εγκόλ­πια και επιστήθιοι σταυροί. Ξεχωριστή θέση μεταξύ των ποιμαντορικών ράβδων κατέχει εκεί­νη του Μητροπολίτη Εφέσου Μελετίου του 1764.
ΑΜΦΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΚΕΝΤΗΤΙΚΗΣ
Η συλλογή των αμφίων και της εκκλησια­στικής κεντητικής εκτίθεται στην ανατολική πτέ­ρυγα. Υπάρχουν κυρίως χρυσοκέντητα άμφια αρχιερατικής στολής του 18ου και του 190υ αι­ώνα (Σάκκοι, φελόνια, επιγονάτια, μίτρες, επι­μανίκια, επιτραχήλια, ωμοφόρια, ζώνες, ένα δι­ακονικό με το ωράριο και τις χειρίδες του και ο μανδύας του Μητροπολίτη Γενναδίου (1953 - 1973) του οποίου τα χρυσοκέντητα πώματα καιπόλοι είναι παλαιότερα. Η συλλογή της χρυσο­κεντητικής πλαισιώνεται από ένα μεγάλο χρυ­σοκέντητο επιτάφιο του 19ου αιώνα.
 ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ
Η συλλογή των χειρογράφων καλύπτει με λιγοστά εκθέματα ένα διάστημα από το 1462
 μέ­χρι το 19ο αιώνα. Περιλαμβάνει ένα Ευαγγέλιο του 1462, ένα Υμνολόγιο του 15ου
 αιώνα, δυο μουσικά χειρόγραφα του 1773 και του 19ου αιώ­να, δύο Νομοκάνονες του 180υ αιώνα, δύο φιρμά­νια του 1853 και το ΑΡΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟ­ΧΕΙΡΟΝ ΝΟΜΩΝτου 18ου 
αιώνα.
ΠΑΛΑΙΤΥΠΑ ΒΙΒΛΙΑ
Τα παλαίτυπα βιβλία, που εκτίθενται στο μουσείο είναι τρία Ευαγγέλια: ένα του 1604, ένα του 1768 (με αργυρεπίχρυσο κάλυμμα του 1745) και ένα του 1803 (με αργυρεπίχρυσο κάλυμμα του 1838).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου