Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΑΓΓΕΛΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ - 3ος Έπαινος στον διαγωνισμό ζωγραφικής του περιοδικού μας.

Η Αγγέλα Κυριάκου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία (Παν/μιο Κύπρου) και Γραφικές Τέχνες (Παν/μιο Λευκωσίας). Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αισθητική & Επιστήμες της Τέχνης (Παν/μιο της Σορβόννης) και στις Καλές Τέχνες (Παν/μιο του Brighton). Ακολούθως έλαβε MPhil στη Φιλοσοφία της Τέχνης (Παν/μιο του Sussex). Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις στην Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Πολωνία, Μολδαβία, Ρωσία και Ην. Πολιτείες και έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και το εξωτερικό. Σήμερα διδάσκει στο Alexander College στο Τμήμα Καλών Τεχνών.  

Σε επικοινωνία που είχαμε με την κα Αγγέλα Κυριάκου μας δήλωσε τα εξής: 

1)      Πως θα ορίζατε την τέχνη σήμερα;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ορίσει κανείς την τέχνη σήμερα. Είναι ο τομέας αυτός που απελευθερώνει τη φαντασία και τα συναισθήματα του ανθρώπου. Είναι η διαδικασία που δημιούργει κάποιες προϋποθέσεις για να δούμε τον κόσμο μέσα από ένα διαφορετικό φίλτρο κάποιου συγκεκριμένου τύπου. Εξαιτίας της πληθώρας μέσων και ειδών τέχνης που έχουμε σήμερα είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε για τις προϋποθέσεις που ορίζουν κάτι ως έργο τέχνης. Παρόλα αυτά ίσως το να ορίσουμε την τέχνη με ένα γενικό ορισμό να μην έχει τόση σημασία όσο έχει η κατανόηση, η ερμηνεία και η αισθητική εμπειρία που προσφέρει η τέχνη.

2)      Τι είναι διαχρονικό στην Ζωγραφική;

Η έκφραση και η αναπαράσταση: είτε είναι ρεαλιστική είτε αφηρημένη ή εννοιολογική.
Η τελεολογία, δηλαδή η αναζήτηση των ορίων, των ορίων της φαντασίας, της σκέψης, των μέσων έκφρασης και δημιουργίας.
Η διέγερση του συναισθήματος και της αισθητικής εμπειρίας.

3)      Τι είναι για εσάς η τέχνη και πως θα ονομάζατε την ζωγραφική σας;

Εκτός από την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση που μου προσφέρει, είναι επίσης η αναζήτηση της αλήθειας και των ορίων, και η κατανόηση του κόσμου.  Θα χαρακτήριζα την τέχνη μου κυρίως εννοιολογική (conceptual), να προβληματίζει και να κάνει το θεατή να σκέφτεται, αλλά ταυτόχρονα και να του προσφέρει μια αισθητική ικανοποίηση.

4)      Πως έχει συμβάλει σήμερα το ίντερνετ στην προβολή της δουλειάς των καλλιτεχνών;


Στο να γνωστοποιήσει και να προωθήσει τη δουλειά κάποιων καλλιτεχνών, να ενθαρρύνει την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ καλλιτεχνών και θεατών σε διάφορα φόρουμ και blogs, στη δημοσίευση κριτικών και στη δημιουργία διαφόρων περιοδικών και αρχείων τέχνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου