Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

ΠΑΦΟΣ 2017 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ




ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ:
‘Αγνωστες πτυχές της ζωής των Εβραίων προσφύγων
Σάββατο 21, Μαρτίου 2015 – Παλιά Ηλεκτρική 

ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 
 
Το Πάφος2017 σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ μας μεταφέρει μια λιγότερο γνωστή πτυχή των καταδιωκόμενων, προσφύγων και κρατουμένων Εβραίων στη διάρκεια αλλά και μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Τον Αύγουστο του 1946 το Βρετανικό Υπουργικό Συμβούλιο θέσπισε μια πολιτική απέλασης των Εβραίων μεταναστών. Μετά την απόφαση αυτή και στη διάρκεια δυόμισι χρόνων - από το 1946 μέχρι την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ - 39 «πλοία μεταναστών» που προσπάθησαν να σπάσουν τον βρετανικό αποκλεισμό κατασχέθηκαν και οι επιβαίνοντες σε αυτά απελάθηκαν ως αιχμάλωτοι πολέμου στην Κύπρο - αποικία, τότε, του Βρετανικού στέμματος. Οι Βρετανοί δημιούργησαν στην Κύπρο 12 στρατόπεδα συγκεντρώσεως, όπου πάνω από 52.000 απελαθέντες Εβραίοι κρατήθηκαν έγκλειστοι από τον Αύγουστο του 1946, μέχρι τον Φεβρουάριο του 1949.
 
Κάτω από αυτές τις συνθήκες και μέσα από την δημιουργία, η έκθεση Άγνωστη Ιστορία σε επιμέλεια της κ. Sigal Harari, παρουσιάζει δημιουργίες και κατασκευές των Εβραίων κρατουμένων - προσφύγων κατά τη διάρκεια της κράτησης τους στα Βρετανικά κρατητήρια της Κύπρου (1946-1949).
 
Είσοδος ελεύθερη, 19:30
H έκθεση Άγνωστη Ιστορία θα είναι ανοικτή από την Τρίτη 17 μέχρι και το Σάββατο 21 Μαρτίου. Ώρες Λειτουργίας: 10:00 - 13:00


ΦΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 
Προβολή (115’ ελληνικά & αγγλικά)
 
Στην παρουσία του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ.
 
Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ  Φιλιά εις τα Παιδιά (2012), του Βασίλη Λουλέ σε παγκύπρια πρεμιέρα στο πλαίσιο της έκθεσης ‘Άγνωστη Ιστορία. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο Άουσβιτς της Πολωνίας.
 
Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής, που σώθηκαν από το θάνατο χάρις σε οικογένειες Χριστιανών, πέντε «κρυμμένα παιδιά» που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων. Στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα.
 
Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα – ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια, τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής.
 
“…Με ένα επιδέξιο μοντάζ, ο γλαφυρός λόγος των αφηγητών γίνεται εικόνα, συναντά το αρχειακό υλικό (ημερολόγια, επίκαιρα, φωτογραφίες, στρατιωτικά και οικογενειακά φιλμάκια) και μετουσιώνεται σταδιακά σε ζωντανή ιστορία. Το αποτέλεσμα είναι ένα επίκαιρο και συγκινητικό χρονικό…”Χρήστος Μήτσης – ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ
 
Μαρτυρίες-Αφήγηση: Ροζίνα Ασσέρ-ΠάρδοΣήφης ΒεντούραςΕυτυχία Νάχμαν-Ναχμία,
Σέλλυ Κούνιο-Κοέν, Μάριος Σούσης
Σκηνοθεσία–Σενάριο: Βασίλης Λουλές
Έρευνα: Βασίλης ΛουλέςΡέα Αποστολίδη
Με τη συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
 
Τrailer  
 
Είσοδος ελεύθερη, 20:30
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις
Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Πρέσβης του Ισραήλ Α.Ε. κ. Michael Harari.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου