Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ - ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ



ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ 

Ο πόλεμος στο παιδικό βιβλίο: Ημερίδα με αφορμή τα 100 χρόνια από την κήρυξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014, στις 7 μ.μ.
Για εκπαιδευτικούς και γονείς

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την κήρυξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας σε έναν κόσμο, που παραδοσιακά θεωρείται ότι βρίσκεται στο απυρόβλητο της πολεμικής βίας, της φρίκης και του αίματος: στην παιδική λογοτεχνία. Και να διαπιστώσουμε αν και κατά πόσον αυτό ισχύει στ’ αλήθεια. Είναι πράγματι ο πόλεμος ανάμεσα στα ταμπού, που δεν αγγίζει το παιδικό βιβλίο; Ή μήπως έχει βρει τρόπους κι έχει μπει στους εικονογραφημένους τόμους που κοσμούν τα ράφια της παιδικής βιβλιοθήκης;
Ξεκινώντας από τους μυθικούς πολέμους, που φυσικά έχουν την τιμητική τους στα παιδικά βιβλία τα απευθυνόμενα σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, φτάνουμε εύκολα στους πολέμους της φαντασίας, των κουμπιών, των άστρων...
Μόνο που στη διαδρομή θα περάσουμε κι από τοπία που ίσως δεν τα περιμένουμε: Είναι δυνατόν να εξυμνούν τα παιδικά βιβλία τον πόλεμο; Το κάνουν; Κι αν ναι, πότε και για ποιο σκοπό; Τι θέλουν να πετύχουν; Και το κυριότερο: το πετυχαίνουν;

Οι ομιλητές θα ασχοληθούν με την παρουσία του πολέμου στο παιδικό βιβλίο, ελληνικό και ξενόγλωσσο, σχολικό και εξωσχολικό, σημερινό και παλαιότερο.
Συμμετέχουν οι συγγραφείς Άλκη Ζέη και Αντώνης Παπαθεοδούλου.

Ομιλητές
• Μαρία ΡεπούσηΚαθηγήτρια Ιστορίας και Ιστορικής Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ-βουλευτής Α΄ Πειραιά της ΔΗΜΑΡ: «Αναπαραστάσεις του πολέμου στα σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας»
• Γιάννης Σ. ΠαπαδάτοςΕπίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου- κριτικός παιδικής λογοτεχνίας: «Παιδί και πόλεμος σε μυθιστορήματα της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας»
• Μαρίζα Ντεκάστροσυγγραφέας-κριτικός παιδικής λογοτεχνίας: «Εικονογραφώντας τον πόλεμο στο παιδικό βιβλίο»
• Μαρία Αγγελίδουσυγγραφέας-μεταφράστρια: «Στο παιδικό βιβλίο γίνεται πόλεμος»

Η ημερίδα απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς και σε εκείνους που ασχολούνται με το αντικείμενο της παιδικής λογοτεχνίας.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail:polychoros@metaixmio.gr, στέλνοντας ένα σύντομο βιογραφικό σας και σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα και ειδικότητα) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ»). Στο τέλος της ημερίδας Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου