Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

H ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, Η ΓΕΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ - ΕΛΕΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ, Novus Vita Centrer.



H ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, Η ΓΕΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ

 Η εγκυμοσύνη και η γέννα είναι σημαντικές περίοδοι στην ζωή της γυναίκας.
Η περίοδος πριν την εγκυμοσύνης χρειάζεται σωματική και νοητική προετοιμασία. Ένα ζεύγος που θέλει παιδί πρέπει να συζητεί  προσεκτικά  για την ζωή τους μετά την γέννηση ενός παιδιού και τις ευθύνες που έχει.
Γενικά τα ζευγάρια αποφεύγουν να συζητούν αυτά τα θέματα με αποτέλεσμα η γυναίκα να κουβαλά το μεγαλύτερο βάρος. Η υπερβολική δουλειά και ευθύνες μπορεί να την κάνουν να αποξενωθεί από τον εαυτό της  και τον σύντροφο της ενώ η σεξουαλική της έκφραση μπορεί να μειωθεί.
Η  γυναίκες που έχουν αυξημένη μητρότητα και που έχουν άγχος μέχρι να αποκτήσουν παιδιά, δεν λαμβάνουν υπ’όψη τις επικείμενες ευθύνες γι’αύτο πρέπει να είναι προσεκτικές  και να προχωρούν με ισορροπία και σοφία. Η γυναίκα δεν πρέπει να σκέφτεται μόνο την χαρά απόκτησης ενός παιδιού αλλά και τις ευθύνες της τόσο απέναντι το παιδί , απέναντι στον σύντροφό της και την συμβολή του στην ανατροφή του παιδιού.
Πριν αποφασίσει η γυναίκα να μείνει έγκυος πρέπει να βεβαιωθεί ότι έχει ένα υγιές σώμα  και καθαρά μητρικά όργανα. Πρέπει να προετοιμάζεται με ασκήσεις yoga που ανανεώνουν την μήτρα πριν την σύλληψη και να παίρνει ανανεωτικά βιταμινούχα προϊόντα που μπορεί η ίδια να ετοιμάζει.
Η αναζωογόνηση της μήτρας δημιουργεί ένα κάλο σπίτι  για εννέα μήνες για το μωρό σας ενώ βοηθούν στην καλή λειτουργία των αρθρώσεων ώστε η γίνει ευκολότερη η γέννα.
Η καλή  υγεία της γυναίκας  επιτυγχάνεται κρατώντας τις ενέργειες της σε ισορροπία  και ζώντας ανάλογα με την σωματοδομή της. Μεταβολές στις ενέργειες της πρέπει να θεραπεύονται  παίρνοντας τα ανάλογα μέτρα. Πρέπει ακόμη να   προχωρεί με εσωτερικό και εξωτερικό καθαρισμό του σώματος  και να τρώει ισορροπημένη διατροφή .
Είναι επίσης απαραίτητο να αναπτυχθεί η νοητική δύναμη και η ικανότητα συγκέντρωσης πριν την σύλληψη ώστε να  επηρεάζει την διαδικασία της σύλληψης, γέννας και ειρηνικής  σχέσης με το παιδί.

Συνταγές για την αναζωογόνηση τη μήτρας πριν την σύλληψη:
1.      Διαλύστε 1/8 κουταλάκι απó saffron  σε ζεστό νερό ή ανακατέψτε το με λίγο ghee και ζάχαρη κρυστάλλων. Παίρνετε καθημερινά για δυο τρις  εβδομάδες. ( το saffron   δεν είναι σε μορφή σκόνης αλλά σε πολύ μικρές  πορτοκαλιές ίνες)
2.      Τα σπαράγγια ,  εξαγνίζουν την μήτρα  ενώ είναι αφροδισιακά.
Φτιάξετε σιρόπι από σπαράγγια, κατά την περίοδο που είναι η εποχή τους και φυλάξτε το για ένα χρόνο:
Βράστε 2 κιλά σπαράγγια σε οκτώ λίτρα νερό  σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μειωθεί το μίγμα στο ¼ της  αρχικής του ποσότητας. Φιλτράρετε το αφέψημα και προσθέστε 1 κιλό ζάχαρη. Ζεστάνετε ξανά μέχρι να μειωθεί η ποσότητα στο ½ της αρχικής . Όταν κρυώσει το σιρόπι, προσθέστε 30γρ. κοπανισμένο κάρδαμο και 10 γρ. πιπέρι
Παίρνετε δύο κουταλιές του μίγματος την ημέρα για ένα μήνα  . Μπορείτε να το διαλύετε εάν θέλετε σε κρύο νερό και να το πίνετε σαν ρόφημα. Αυτό θα βοηθήσει ακόμη και στην προετοιμασία του γάλακτος για θηλασμό.

3.  Ακόμη μια καλή μέθοδος για την εξάγνιση της μήτρας είναι να παίρνετε   1 ½  κουταλάκι  κοπανισμένη αρτυσιά με  την ίδια ποσότητα ζάχαρη κρυστάλλων.
Το μίγμα αυτό είναι  αφροδισιακό και αυξάνει το  γάλα για τον θηλασμό γι’αυτό  είναι καλό να καταναλώνεται καθημερινά για 30 μέρες μετά την γέννα.


Κατά  την διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική με τις συνήθειες της , την συμπεριφορά της , τον τρόπο ζωής της και τον τρόπο σκέψης της  αφού αυτά επηρεάζουν κατ’ευθείαν το παιδί. Πρέπει να κάνει ότι μπορεί ώστε το παιδί να γεννηθεί σωματικά και νοητικά δυνατό.
Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση σωματικής ενότητας με το παιδί της  και άρα μπορεί να το επηρεάζει με πολλούς θετικούς τρόπους. Ένα υγιές και ήρεμο παιδί θα κάνει την ζωή της ευκολότερη ενώ ένα παιδί που ξυπνά την νύχτα και που υποφέρει από διάφορα προβλήματα, θα απορροφήσει πολύ από την ενέργεια της αφήνοντας την σωματικά εξαντλημένη.
Εάν αισθάνεστε εκνευρισμένη ή θυμωμένη , καλό θα ήταν να καθίσετε σε ένα ήσυχο μέρος και να κάνετε ασκήσεις αναπνοών. Πάρτε την ζωτική ενέργεια στο έμβρυο και συγκεντρώστε τον νου σας εκεί. Πέστε στο μωρό σας να ηρεμήσει και βάλτε τα χέρια σας στην κοιλιά σας.  Προσπαθήστε να αναμίξετε και τον σύζυγό σας σε αυτή την  επικοινωνία με το παιδί.

Πολλές γυναίκες  αισθάνονται νευρικότητα για το ότι θα γίνουν μητέρες και άλλες  έχουν άγχος μέχρι να γεννήσουν  ώστε να επανέλθουν  στην αρχική τους εμφάνιση και δραστηριότητα.
Πρέπει όμως  η κάθε γυναίκα να γνωρίζει πως θα διατηρεί την ισορροπία της και να αντλεί την εσωτερική της δύναμη.

Η δίαιτα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης για να διατηρούνται οι ενέργειες σε ισοζύγιο, και  για την καλή υγεία της μητέρας και του παιδιού.

·        Κατανάλωση λαχανικών, κολοκυθάκια, γογγύλια, καρότα, πράσινες σαλάτες, κοτόσουπα , γάλα ghee και γιαούρτι (Το γιαούρτι σε μικρές ποσότητες και ποτέ το βράδυ)
·        Αποφυγή βαρετών  γευμάτων όπως βοδινό, χοιρινό και ειδικά ο συνδυασμός τους με πατάτες.
·        Αποφυγή αρωματικών  καθώς και κρεμμύδια και σκόρδο.
·        Επειδή το ζιζίμπρι  έχει την ιδιότητα να φέρνει τις ενέργειες σε ισοζύγιο, συστήνεται η κατανάλωση του σε φρέσκα μορφή μαγειρεμένο με άλλα λαχανικά 
·        Συστήνονται τα ακόλουθα: Ρύζι, αρτυσιά, άνηθος, πιπέρι, λίγο ghee , οι σούπες και η ποικιλία φρούτων.
·        Μην τρώτε πάρα πολύ από οτιδήποτε
·        Αποφεύγεται τις υπερβολικές γεύσεις , π.χ. υπερβολικά αλμυρό φαγητό ή υπερβολικά γλυκό κλπ.
·        Αποφεύγετε λιπαρά  και τηγανητά φαγητά και χρησιμοποιείτε ghee για μαγείρεμα ή ελαιόλαδο , ηλιανθέλαιο ή καλαμποκελαίο.
·        Πίνετε δύο ποτήρια χλιαρό νερό το πρωί μόλις ξυπνήσετε και περπατήστε λίγο στην συνέχεια. Αυτό θα εμποδίσει την δυσκοιλιότητα που είναι σύνηθες φαινόμενο στις εγκύους ειδικά προς το τέλος της εγκυμοσύνης,. Το νερό και η θρεπτική διατροφή εμποδίζουν την δυσκοιλιότητα. (Δείτε  συνταγές για δυσκοιλιότητα στο κεφάλαιο για την έμμηνο ρύση) . Το ζεστό νερό κρατά την vata σε ισορροπία που είναι και υπεύθυνη για την διάπλαση του εμβρύου.
·        Διακόψετε την κατανάλωση καφέ, αναψυκτικά, ροφήματα με συντηρητικά και καφεΐνη,  τσιγάρο και αλκοόλ. Μπορείτε να πίνετε βοτανικά τσάγια . Προτιμάτε τους φρέσκους χυμούς  φρούτων και λαχανικών καθώς και το φρέσκο φαγητό.
·        Αποφεύγετε τα θορυβώδη  περιβάλλοντα  ειδικά όταν υπάρχει και πολύς καπνός
·        Να ξεκουράζεστε και να αποφεύγεται δουλειά που προκαλεί ένταση και άγχος.
·        Ένα ελαφρό μασάζ την εβδομάδα από κάποιο μέλος της οικογένειας και ένα χλιαρό μπάνιο στην συνέχεια είναι πολύ ωφέλιμο. Θα μπορούσατε να κάνετε το μασάζ και μόνη σας αλείφοντας ελαφρά στο σώμα σας με λάδι
Εάν  σας παρουσιαστούν εξάψεις, κόκκινη επιδερμίδα και ζεστή εφίδρωση, έστω και κατά την διάρκεια του χειμώνα, τότε υπάρχει μεταβολή της pitta που πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολλά υγρά   ειδικά κρύα και γλυκά,  κρύο νερό με λεμόνι  και ζάχαρη κρυστάλλων , χυμούς καρότου, papaya,   φρέσκο ρύζι , σιτηρά, κρύο γάλα .
Εάν αισθανθείτε  γλυκιά  γεύση στο στόμα,  υπνηλία παρ’όλο τον καλό ύπνο που έχετε, τότε υπάρχει μεταβολή τη kapha .  Αυτό  μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολη και επώδυνη γέννα γι’αυτό  συστήνεται  ο καθημερινός περίπατος, απλές ασκήσεις yoga και προσπάθεια  αποχής από την τεμπελιά. Η μεταβολή  της kapha θεραπεύεται και πάλι  με διατροφή όπως κατανάλωση  ζεστών φαγητών με αρωματικά,  ζεστό μπάνιο , την μείωση πολλών ωρών ύπνου ( όχι περισσότερο από 8 ώρες)

Η θεραπεία της αναγούλας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης


Συνήθως οι γυναίκες αισθάνονται αναγούλα στις αρχές της εγκυμοσύνης τους. Εάν όμως προσέχουν την δίαιτα τους πριν την σύλληψη, αυτό  το πρόβλημα δεν θα παρουσιαστεί. Παρ’όλα αυτά συστήνονται οι ακόλουθες θεραπείας και προληπτικά μέτρα για την αντιμετωπιστεί του προβλήματος.

·        Μασάτε σπόρους από κάρδαμο, το οποίο έχει την ιδιότητα να κρατά τις τρις ενέργειες σε ισορροπία. Εάν δεν σας αρέσει η γεύση του μασάτε μαζί του λίγη ζάχαρη κρυστάλλων.
·        Αναμίξτε 100gr  σπόρους αρτυσιάς και 15gr κρυστάλλους αλάτι σε φρέσκο χυμό  λεμονιού. Αφήστε το μίγμα να στεγνώσει και όταν αισθάνεστε αναγούλα παίρνετε λίγο.
·        Αναμίξτε 4 κουταλιές ζάχαρη κρυστάλλων σε  ένα ποτήρι νερό με δύο γαρύφαλλα σε σκόνη  .
·        Πάρτε φρέσκους χυμούς λαχανικών και φρούτων ( όχι όμως ξινούς)
·        Το ρόδι είναι πολύ θεραπευτικό για αυτά τα ροφήματα.



Κατά την διάρκεια της γέννας, η μέλλουσα μητέρα  χρειάζεται την παρουσία μιας τρυφερής και φιλικής γυναίκας  που να την εμπιστεύεται και να της δίνει συναισθηματική και ηθική υποστήριξη. Ο σύντροφος της μπορεί να μην αντέξει να την βλάπτει να υποφέρει και να μην μπορέσει να την βοηθήσει την κατάλληλη στιγμή .Εάν όμως έχει  προετοιμαστεί για το γεγονός , τότε μπορεί να τα καταφέρει να συμπαρασταθεί , δίνοντας της θάρρος, μιλώντας της απαλά και χαϊδεύοντας το κεφάλι της κατά την διάρκεια της γέννας.

Μετά την γέννα οι άνθρωποι γύρω της πρέπει να της δίνουν δώρα και η προσοχή τους να μην είναι στραμμένη μόνο προς το μωρό. Ο σύντροφός της  πρέπει να είναι ιδιαίτερα τρυφερός μαζί της . Αυτή η στάση θα δυναμώσει τον δεσμό και την αγάπη τους.
Η ίδια η γυναίκα , θα πρέπει να αρχίσει να επαναφέρει τον εαυτό  στην σωματική και συναισθηματική της ισορροπία αφού   έχει να αντιμετωπίσει τα αισθήματα κενού, την σωματική και νοητική κόπωση  από την μια και την εκπλήρωση της μητρότητας από την άλλη.
Καταρχήν δεν πρέπει να περιστρέφει όλα τα συναισθήματα και δραστηριότητα γύρω από το παιδί . Το να είναι μητέρα είναι ένα μέρος της ύπαρξης της και όχι η μοναδική της απασχόληση αφού αυτό θα επιφέρει άλλα προβλήματα  μακροπρόθεσμα.
Το παιδί είναι ένα μέρος της ζωής της αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που συνεχίζουν την πορεία τους όπως η σχέση της με τον σύντροφό της , η σημασία που χρειάζεται , η σεξουαλική της ζωή.
Η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα του άντρα και της γυναίκας  και θα πρέπει η ίδια  με τρόπο διακριτικό να  αναμιγνύει τον σύντροφό της σε κάθε βήμα και να μοιράζονται τις χαρές και τα βάρη αυτής της νέας εμπειρίας.
 Η γυναίκα δεν πρέπει να νομίζει ότι είναι η μόνη που μπορεί να κάνει τα πάντα σωστά για το μωρό  και να θυμίζει στον εαυτό της ότι υπάρχει μια άλλη διάσταση στην ζωή της εκτός από την μητρότητα ενώ υπάρχει και  ο σύντροφος της που θα ήθελε να μοιραστεί αυτή την εμπειρία.
Ο άντρας από την άλλη δεν πρέπει να αφήσει την μητέρα και το παιδί στο έλεος τους  νομίζοντας ότι χρέος του είναι μόνο να φέρνει λεφτά . Η συμβολή του στο μεγάλωμα του παιδιού  από την αρχή θα διατηρήσει αρμονία, ισορροπία , και ομαλή σεξουαλική ζωή. Η γυναίκα έχει φυσικό δεσμό με το παιδί της ενώ ο άντρας πρέπει να την κτίσει μετά. Πολλοί άντρες νομίζουν ότι η σχέση τους με το παιδί αρχίζει πολύ αργότερα ενώ πιστεύουν ότι η σχέση τους περιορίζεται μόνο εις το να παίζουν με  το παιδί. Αυτή η στάση όμως δεν κτίζει βαθιά σχέση μεταξύ τους. Εξ’άλλου, η παρέα ενός παιδιού φέρνει ειρήνη και ηρεμία στις ζωές των αντρών ειδικά  όταν έχουν πολύ άγχος.

Όσο αφορά την σεξουαλικότητα της, χρειάζεται πολύ διακριτικό χειρισμό εκ μέρους του συζύγου της που δεν πρέπει να γίνεται ανυπόμονος, αλλά να της δείχνει αγάπη και φροντίδα . Η ζωή μετά την γέννα είναι τόσο πολύ διαφορετική. Καλύτερα να περάσουν 5-6 εβδομάδες μετά την γέννα πριν έρθει το ζευγάρι σε επαφή.  Η σεξουαλική σχέση δεν είναι στατική. Ξεδιπλώνεται σε πολλές διαφορετικές διαστάσεις. Μπορεί να είναι ολοκληρωμένη και πλούσια μόνο όταν το ζευγάρι μεγαλώνει μαζί και έχει εμπειρία των διαφόρων καταστάσεων της ζωής σε διάφορα επίπεδα ύπαρξης και συνείδησης.


Θηλασμός:
Οι γυναίκες πρέπει να θηλάζουν τα παιδιά τους για να δυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα  αφού το μητρικό γάλα περιέχει αντιβιοτικά.
Τρόπος αύξησης της ροής του γάλατος:
Παίρνετε δύο φορές την ημέρα ½ κουταλάκι άνηθο με ένα κουταλάκι  ghee και ένα κουταλάκι μέλι.

Τα μικρά τείνουν να κάνουν πολλές φορές εμετό το γάλα που πίνουν. Προσθέτοντας ελάχιστο  βασιλικό στο γάλα του μωρού ή η μητέρα να συμπεριλάβει μέσα στην διατροφή της τον σκόρδο, μάραθο, ζιζίμπρι, βασιλικό, fenugreek , μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα.

*Πως γίνεται το Ghee:
Βάλτε 250γρ. ανάλατο βούτυρο σε  μικρή κατσαρόλα , σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αφήστε το να λιώσει πλήρως. Αφαιρέστε τον αφρό που δημιουργείται. Το ghee έγινε όταν όλο το νερό από τον βούτυρο εξατμιστεί και τα στερεά του γάλακτος στην βάση της κατσαρόλας έχουν γίνει ελαφρώς χρυσοκαφέ χρώμα.  ( θα υπάρχει μυρωδιά αλλά όχι μυρωδιά του καψίματος )
Μετακινείστε από την φωτιά, αφήστε να κρυώσει, και περάστε το από γάζα σε καθαρό γυάλινο δοχείο . Βάλτε το στο ψυγείο και αντέχει για αρκετό καιρό.

Elena Georgiadou,
Email:     info@novusvitacenter.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου