Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Η ενδιαφέρουσα ζωή του Κόντε Cesare Mattei





Γεννήθηκε στην Μπολόνια στις 11 Ιανουαρίου 1809, σε μια πλούσια οικογένεια και μεγάλωσε έχοντας επαφή με τους μεγαλύτερους στοχαστές της εποχής, όπως ο Minghetti και ο Paolo Costa. 
Το 1837 ήταν ένας από τους ιδρυτές του Cassa di Risparmio (τράπεζα) στη Μπολόνια.
 Έλαβε τον τίτλο του Κόμη το 1847 από τον Πάπα Πίο ΙΧ λόγω μιας δωρεάς γης σε αυτόν, του Κοματσιού, που είχε βοηθήσει το παπικό κράτος να σταματήσει την αυστριακή έφοδο. 
Διορίστηκε Αναπληρωτής Πολιτικής Φρουράς στο Συμβούλιο Εγγραφής της Μπολόνιας, με το αξίωμα του υπολοχαγού και αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, μια θέση που αργότερα εγκατέλειψε καθώς εξελέγη, το 1848, αναπληρωτής στο κοινοβούλιο της Ρώμης. 
Το 1850, μετά το θάνατο της μητέρας του, λόγω όγκου, αποφάσισε να αποσυρθεί από την πολιτική ζωή για να αφιερωθεί στη μελέτη της ιατρικής. 
Αγόρασε τη γη όπου βρίσκονταν τα ερείπια του αρχαίου φρουρίου του Σαβινιάνο και στις 5 Νοεμβρίου του ίδιου έτους έβαλε την πρώτη πέτρα του κάστρου που θα ονόμαζε «Ροκέττα», όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα ξεκινώντας από το 1859.
Προχωρώντας πέρα ​​από τις θεωρίες του Hahnemann (ιδρυτής της ομοιοπαθητικής), επεξεργάστηκε μια νέα ιατρική θεωρία την οποία ονόμασε Ηλεκτρομοιοπαθητική και το 1881, εφόσον αντιτάχθηκε από την ιατρική, ξεκίνησε την παραγωγή ηλεκτρολογικών ομοιοπαθητικών θεραπειών, εξάγοντάς τις επίσης στο εξωτερικό. Μια κεντρική αποθήκη γεννήθηκε στη Μπολόνια και άλλες 26 εγκεκριμένες αποθήκες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες αυξήθηκαν σε 107 το 1884, μεταξύ των πιο σημαντικών στο Βέλγιο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Αϊτή και την Κίνα. 
Κατά τα έτη 1887/1888, οι εσφαλμένες οικονομικές κινήσεις του ανιψιού του Luigi Mattei, κληρονόμου και συνιδιοκτήτη σχεδόν όλων των ακινήτων, προκάλεσαν μια σοβαρή οικονομική κρίση στην οικογένεια. Ανίκανοι να αντεπεξέλθουν στα χρέη και τα πολύ υψηλά ποσοστά των χρεωστών, πολλά περιουσιακά στοιχεία δημοπρατήθηκαν. Η καταστροφή απείλησε να χαθεί όλη την κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένης της Rocchetta. Τότε αποφάσισε να αποκληρώσει τον ανιψιό του και κατάφερε να σώσει εν μέρει την κατάσταση, με τη βοήθεια του συνεργάτη του Mario Venturoli (1858-1937), τον οποίο υιοθέτησε το 1888 ως ένδειξη ευγνωμοσύνης. 
Το 1895, ηλικιωμένος και παρανοϊκός από τις συνεχείς διαμάχες με τους γιατρούς, λόγω παρεξήγησης με την νύφη του (είχε υποψίες ότι προσπάθησε να τον σκοτώσει με δηλητηριασμένο καφέ), αποκλήρωσε και έδιωξε τον Μάριο από το κάστρο.
Κατά τη διάρκεια της ζωής του, όλες οι οικογένειες της περιοχής βρήκαν δουλειά και ευημερία, και η περιοχή, φτωχή και αραιοκατοικημένη, βίωσε ανάπτυξη και ευημερία χάρη στην κατασκευή του Porrettana Railway, με σταθμό που αυτός επιδίωξε να υπάρχει, στη Riola, στο κάστρο του, Rocchetta Mattei, το  κάστρο όπου ερεύνησε, παρήγαγε και διένεμε  τις «ηλεκτρο-ομοιοπαθητικές θεραπείες» του. 
Πάντα ήταν φιλάνθρωπος με τους φτωχούς που χρειάζονταν φροντίδα στους οποίους έδεινε δωρεάν φάρμακα. 
Πέθανε στις 3 Απριλίου 1896 σε ηλικία 87 ετών. 
Το φέρετρο μεταφέρθηκε στη μικρή εκκλησία του Savignano με την συνοδεία της μουσικής της Porretta και 2000 ατόμων . Στις 14 Απριλίου 1896, στο μνημόσυνο του 60 ιερείς και περισσότερα από 6000 άτομα, παρεβρέθηκαν στον χώρο γύρω από την εκκλησία για να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτόν.
Το 1904 ο Venturoli κατάφερε να γίνει συν-κληρονόμος με τους ανιψιούς του, ολοκλήρωσε τη δουλειά του στο Rocchetta, εκσυγχρόνισε  τα σπίτια και τις βίλες και συνέχισε την ηλεκτρο-ομοιοπαθητική δραστηριότητα. 
Το 1906, όπως ζητήθηκε ρητά στη διαθήκη του, τα λείψανα του μεταφέρθηκαν στη Ροκέτα και θάφτηκαν στο παρεκκλήσι. 
Το 1914, παρά τον θάνατό του, οι αποθήκες αυξήθηκαν ξανά και έγιναν 266 σε όλο τον κόσμο. Το 1937 ο Mario Venturoli πέθανε και η χήρα του, η Giovanna Maria Longhi, η οποία κληρονόμησε επίσης το μυστικό των ηλεκτρο-ομοιοπαθητικών προετοιμασιών, συνέχισε την παραγωγή τους, και ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρείας. 
Στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ξεκίνησε η  παρακμή της ηλεκτρο-ομοιοπαθητικής εταιρείας και η Rocchetta υπέστη πολλές ζημιές και λεηλασίες. Έτσι, η Τζιοβάννα Μαρία Λόνγκη και η κόρη της Ίρις Μποριανή μετακόμισαν στην Μπολόνια. Η Giovanna Maria Longhi πέθανε το 1956 και άφησε το μυστικό στην κόρη της. Η ηλεκτρο-ομοιοπαθητική βιομηχανία σε σύντομο χρονικό διάστημα μείωσε τη δραστηριότητα μέχρι το κλείσιμο. Μετά το θάνατο της Iris Boriani το 1992, το μυστικό των θεραπειών του Mattei πέρασε πρώτα στην κόρη και τον κληρονόμο του, Gianna Fadda Venturoli, και μετά το θάνατο της το 2011, στην ανιψιά του Alessia Marchetti .
Ο Ντοστογιέφσκυ, αναφέρει τον Κόμη σε αποσπάσματα στους αδελφούς Καραμάζοφ, όταν λέει στον διάβολο ότι κατάφερε να επουλωθεί από τον τρομερό ρευματισμό χάρη σε ένα βιβλίο και σταγόνες από τον Κόμη Ματτέι...  «Αλλά ποια φιλοσοφία και φιλοσοφία, όταν παραλύει ολόκληρη η δεξιά πλευρά του σώματός μου και δεν κάνω τίποτα άλλο απο γκρίνια και παράπονα. Έχω δοκιμάσει όλες τις θεραπείες της ιατρικής: ξέρουν πώς να διαγνώσουν άριστα, γνωρίζουν την ασθένειά σας 
, αλλά δεν μπορούν να την θεραπεύσουν. 
Απελπισμένος, έγραψα στον Κόντε Mattei στο Μιλάνο, ο οποίος μου έστειλε ένα βιβλίο και μερικές σταγόνες, ο Θεός να τον ευλογεί. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου