Στο αποκορύφωμα οι προετοιμασίες για το «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου »
Eντατικοποιήθηκαν οι προετοιμασίες για το «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου », ένα ετήσιο πολιτιστικό θεσμό που φέτος είναι η δέκατη ένατη χρονιά διοργάνωσής του και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στην Παλιά Λευκωσία από 23Οκτωβρίου έως 2 Nοεμβρίου 2024.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου η οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ επέλεξε 130 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους σε διάφορες κατηγορίες, μυθοπλασία, τεκμηρίωση, κινούμενα σχέδια, νέες τεχνολογίες και πειραματικές δίνοντας βήμα κυρίως σε νέους δημιουργούς.
Το ένα τρίτο του προγράμματος αποτελείται από ταινίες Ελλήνων και Κυπρίων δημιουργών. Κυπριακή πρεμιέρα θα κάνουν, μεταξύ άλλων, ταινίες μεγάλου μήκους ομογενών σκηνοθετών όπως «Το Όνειρο του Σπαρτιάτη», σε σκηνοθεσία του βραβευμένου Ελληνοαμερικανού Michael Achilles με την Κατερίνα Διδασκάλου και το «Sgt. Fruit Fly», σε σκηνοθεσία του πρωτοεμφανιζόμενου Ελληνοκαναδού Tommy King με τον Μάκη Παπαδημητρίου.
Η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου εκτός από το καλλιτεχνικό παγκόσμιο ενδιαφέρον με αιτήσεις από 40 χώρες από τις έξι ηπείρους, προσφέρει και πολιτικό όφελος για την Κύπρο, διότι προβάλει στον διεθνή τύπο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου «Χρυσή Αφροδίτη» ολόκληρης της Κύπρου, όπου προβάλλονται και διακρίνονται ταινίες από όλο τον κόσμο. Το
Επισημαίνεται επίσης πως στο παράλληλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ στη Κύπρο, θα πραγματοποιηθούν:
Α) Αφιέρωμα «1974» για την επέτειο των 50 χρόνων από την εισβολή στην Κύπρο με προβολές ταινιών Ελληνοκυπρίων και ξένων δημιουργών και άλλες εκδηλώσεις όπως:• 28/10-2/11 - Έκθεση φωτογραφίας «Νεκρή Ζώνη-Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον» σε συνεργασία με το Τμήμα Λευκωσίας της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου.• 30/10 - Διάλεξη «Νεκρή Ζώνη-Χώρος Συνείδησης» με την ερευνήτρια Γιάννα Τσολάκη• 30/10 - Αρμονία σε στίχους: Εξερευνώντας την ποίηση για την ειρήνη - Μια λογοτεχνική συζήτηση για την αναζήτηση της αρμονίας μέσω της ποίησης. Mε Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες ποιήτριες και με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ποιητές. Επιμέλεια Δρ. Μαρία Σιακαλλή.
Ακόμη στις 2/11 - Μουσικό πρόγραμμα με τη «Δικοινοτική Χορωδία της Ειρήνης – Λένα Μελανίδου»
Β) 28/10 - Mastelclass: Crowfunding με την σκηνοθέτρια, παραγωγό κι ακαδημαϊκό Nurdan Takeoglu.
Γ) 29/10 - Προβολή της ταινίας «Lazarus Path» και δεξίωση της Πρεσβείας της Σερβίας.
Δ) 1/11 - Ημερίδα CYIFF-WIFT-CYPRUS Film Industry:
• Pitching event: Παρουσίαση νέων έργων από παραγωγούς και σκηνοθέτες για δικτύωση με την Κυπριακή αγορά κι επενδυτές.
Επιπρόσθετα θα γίνει παρουσίαση προγραμμάτων χρηματοδότησης και συνεργασίας για συμπαραγωγές ταινιών κι άλλων οπτικοακουστικών έργων στην Κύπρο με τους Παντέλια Βυρίδη και Νίκο Γεωργούδη εκπροσώπους του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων Κύπρου.
Διάλεξη: «Διαμορφώνοντας το Οπτικοακουστικό Τοπίο στην Κύπρο με Τεχνητή Νοημοσύνη: Τρέχουσες Τάσεις και Μελλοντικές Δυνατότητες» με τον Δημήτρη Σκουρίδη, Επικεφαλή Επιστήμονα για Έρευνα, Καινοτομία & Τεχνολογία.
Στην Κριτική Επιτροπή, το Βραβείο «Χρυσή Αφροδίτη» αναδεικνύεται από μια διακεκριμένη διεθνή κριτική επιτροπή, συμπεριλαμβανομένων: Lilian Baksalevowz, διανομέας ταινιών από τη Γαλλία, Gabor Kutyik, σκηνοθέτης, δημιουργός κινουμένων σχεδίων και ειδικών εφέ από την Ουγγαρία, Charli Brown, σκηνοθέτρια από την Αμερική, Marina Bland, σύμβουλος στη βιομηχανία μαζικής ψυχαγωγίας και ακτιβίστρια, Karolina Rum, διανομέας και παραγωγός ταινιών από την Πολωνία, Grigor Harutyunyan, διευθυντής επενδύσεων (Amber Capital Armenia), Vivek Singhania παραγωγός από την Ινδία, Αλέξης Χαβιάρας, σκηνοθέτης, δημιουργός κινουμένων σχεδίων, Bejay Browne, δημοσιογράφος κ.ά.
Το CΥIFF είναι οργανισμός μη κερδοσκοπικός, βασίζεται κυρίως σε εθελοντική εργασία και είναι εκπόνιμα ομάδας Κυπρίων και Ελλαδιτών επαγγελματιών στον χώρο του πολιτισμού και των τεχνών, παραγωγών ταινιών και διεθνών συμβούλων του κινηματογράφου.
Το Φεστιβάλ πρωτοπορεί, από την ίδρυσή του το 2006, και προωθεί τόσο τους Ελληνοκύπριους σκηνοθέτες που ζούν στο εξωτερικό μέσω της κατηγορίας ταινιών «Νόστιμον Ήμαρ», όσο και την κυπριακή κινηματογραφία με την κατηγορία «Βραβευμένοι Κύπριοι Σκηνοθέτες», καθώς και την ιστορία της Κύπρου.
Επιπρόσθετα σημειώνεται πως το Φεστιβάλ δίνει μία νέα ευκαιρία σε Έλληνες και Κύπριους σκηνοθέτες για διεθνή συμμετοχή, προβολή και διανομή με τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ ΓΕΦΥΡΕΣ στην Ελλάδα και την διαδικτυακή πλατφόρμα Inspire-TV™.
Επίσης, είναι ένας σημαντικός χώρος συνάντησης Ελληνοκυπρίων και ξένων καλλιτεχνών και ένας νέος ταξιδιωτικός κινηματογραφικός προορισμός. Το Φεστιβάλ δίνει βήμα σε νέα ταλέντα και πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες με την πρώτη τους ταινία μικρού μήκους στη κατηγορία «CYIFF Got Talent» ή «Κλακέτα Πρώτη» και με την πρώτη τους ταινία μεγάλου μήκους στη κατηγορία «Χρυσή Αφροδίτη». Όλες οι άλλες ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους εντάσσονται στην κατηγορία του «Βετεράνου».
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου έχει την Ευρωπαϊκή πιστοποίηση ποιότητας EFFE Label «Europe for Festivals, Festivals for Europe» και λειτουργεί με συνέπεια και καλλιτεχνική ευθύνη ετησίως, από το 2006. Επίσης συνεργάζεται με το Κυπριακό τμήμα του διεθνούς οργανισμού Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στη Τηλεόραση, τις ξένες πρεσβείες στη Κύπρο και έχει την υποστήριξη του Δήμου Λευκωσίας και του Cultural International Festivals Inc.
Χορηγοί επικοινωνίας είναι το ΡΙΚ Ραδιόφωνο και TV, η ERT World, Η Φωνή της Ελλάδας, τα κυπριακά ΜΜΕ, το περιοδικό CINE@ART, το Radio SDW Social Digital World, το Hellenic Media Group και η πλατφόρμα Inspire-TV™.
Σημειώνεται πως το CΥIFF είναι οργανισμός μη κερδοσκοπικός, βασίζεται κυρίως σε εθελοντική εργασία και είναι εκπόνημα ομάδας Κυπρίων και Ελλαδιτών επαγγελματιών, παραγωγών ταινιών και διεθνών συμβούλων του κινηματογράφου.
Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ, σχεδιαστής παραγωγής στις ταινίες του John Cassavetes, μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ το 2006, ανέλαβε το 2007 Καλλιτεχνική Διεύθυνση κι έθεσε τις βάσεις του Φεστιβάλ για ένα διεθνές βήμα σε πρωτοεμφανίζομενους σκηνοθέτες. Από το 2006, στα πλαίσια του Φεστιβάλ, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές παράλληλες πολιτιστικές κι εκπαιδευτικές εκδηλώσεις:
• Έκθεση Αφίσας των ταινιών του Krzyzstof Kieslowski με παραχώρηση από το Lotz Film
Museum Πολωνίας στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο (CYIFF 2008)
•‘Εκθεση Φωτογραφίας «Βυζαντινά Κάστρα της Ελλάδος», των Βαγγέλη & Άγγελου Ρασσιά, μεταφορά από το Μουσείο Μπενάκη στην Ελλάδα, στη Καστελλιώτισσα (CYIFF 2006)
• Εργαστήρι «Ειδικά Εφφέ» με τους Alahouzos Brothers στο Hotel Amathus (CYIFF 2006)
• Εργαστήρι «Mακιγιάζ για Κινηματογράφο» -Alahouzos Brothers στο Hotel Amathus (CYIFF 2006)
• Αφιέρωμα στην ιστορία του Ελληνικού Κινούμενου Σχεδίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, (CYIFF 2007)
• Αφιέρωμα στον Ρωσικό Κινηματογράφο σε συνεργασία με το Cine Fantom Club, την αρχαιότερη κινηματογραφική Λέσχη στη Μόσχα, στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο (CYIFF 2008)
• Αφιέρωμα σύγχρονος Πολωνέζικος Κινημ/φος,συνεργασία με Polish Film Institut (CYIFF 2010)
• Σεμινάριο «3D Animation» με τον Γιώτη Κατσαμπά, Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο (CYIFF 2008)
• Σεμινάριο «Τα πρώτα βήματα στη συγγραφή Κινηματογραφικού Σεναρίου»-Dr Andrew Horton, Διευθυντή Κινηματογραφικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, ΗΠΑ, βραβευμένος σεναριογράφος («Η Μαύρη Όψη του Ήλιου» με τον Brad Pitt) στο Hotel Amathus (CYIFF 2006)
• Σεμινάριο/Εργαστήριο «Ο Ηθοποιός μπροστά στην Κάμερα» με τον βραβευμενο ηθοποιό και σκηνοθέτη Θανάση Σαράντο, όπου παράχθηκε μία ταινία μικρού μήκους (CYIFF 2010)
• Σεμινάριο Masterclass με την βραβευμένη διευθύντρια Φωτογραφίας Ολυμπία Μυτιληναίου (Στρέλλα, Miss Violence - CYIFF 2013)
Έχουν διατελέσει ως μέλη των κριτικών επιτροπών από το 2006, αρκετοί διακεκριμένοι καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές όπως οι παρακάτω, οι Φαίδων Παπαμιχαήλ, σχεδιαστής παραγωγής στις ταινίες του John Cassavetes και Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ από το 2007, Φαίδων Παπαμιχαήλ Jr, βραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας, (L.A., ΗΠΑ) και σύμβουλος του Φεστιβάλ, Dr Andrew Horton, Δ/ντής Κινηματογραφικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, ΗΠΑ και ο Stuart Alson, διευθυντής του New York Film & Video Festival.
Ακόμη σκηνοθέτες: Chris Eyre (Sundance, ΗΠΑ), Νίκος Κούνδουρος, Αλίκη Δανέζη-Knutsen, Διονύσης Αρχιμήδης Ζερβός (L.A. HΠA), Tony Srour, Νικόλας Δημητρίου, Σωκράτης Λαμπρόπουλος, Μιχάλης Γεωργιάδης, Χρίστος Γεωργίου, Oliver Kyr
Ο Αλέξανδρος Κακκαβάς, Πρόεδρος Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος και οι ηθοποιοί: Q-Orianka Kilscher(Pocahontas – New World), Anna-Maria Marinca, Σοφία Σχοινάς, Kώστας Δημητρίου, Ελένη Πετροπούλου, Aλεξάνδρα Παυλίδου, Xλόη Λιάσκου, Άννα Συνοδικού, Μαρία Κορινθίου, Γιάννης Αίβάζης, Έλενα Μαριπόζα, Ιάκωβος Μυλωνάς
8. Παραγωγοί ταινιών: Gregory Cascante,Georges Stephanopoulos (Ν.Υ., ΗΠΑ), Βάσος Γεώργας, Vivek Singhania (India)
9. Moυσικοσυνθέτες: Κώστας Κακογιάννης, Δημήτρης Κατής, Μάρω Θεοδωράκη, Σταύρος Σιδεράς
10. Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος, κριτικός κινηματογράφου (ΕΡΤ-ΝΕΡΙΤ)
Επισημαίνεται τέλος πως οι υποστηρικτές του Φεστιβάλ έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν μέσω του Φεστιβάλ, ετησίως, τόσο απευθείας στους χώρους όσο και έμμεσα στο Διαδίκτυο, περισσότερα από 53.000 άτομα, ηλικίες 18-70, από διαφορετικά κοινωνικά υπόβαθρα και κοινότητες και πολλές χιλιάδες ακόμη στον ιστότοπό μας, από αφίσες σε εξωτερικούς χώρους, προγράμματα διανομής, τρέιλερ, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, αφιερώματα και άλλες προωθητικές ενέργειες στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
Κ.Π.
Πηγή ΚΥΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου