Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΙΑΤΡΟΦΗ









Ιρις Σταυρινίδου-Ρούσου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου
Ανδρέα Ιωάννου 6
Πάφος
Τηλ.99617848

Εmail:irisdiets@yahoo.com


Μεσογειακή Δίαιτα (Mέρος 1)

Η προκαταρκτική Αρχή για αναθεώρηση της πυραμίδας ότι έιναι Υγεινή, είναι εθιμικό της Διατροφής των Μεσογειακών λαών και της διαιτάς τους,η οποία έιναι βασισμένη στα έθιμα των Κρητών πιο πολύ απο τους παλαιούς Έλληνες
και αυτούς που κατάγονταν απο την Νότια Ιταλία.
Γύρω στο 1960 αυτή η διατροφή ήρθε στο φώς μετά απο επίκαιρες διατροφικές έρευνες και μελέτες.
Η επιλογή αυτών των περιοχών και αυτής της περιόδου για βάση μιας καλής και υγιεινής διατροφής έγινε κατόπιν τριών παραγόντων:
1)Αναγνώριση οτι ο ρυθμός των χρόνιων ασθενιών ήταν ανάμεσα στα πιο χαμηλά επίπεδα του κόσμου και η προσδοκόμενη αύξηση της ζωής των ενηλίκων ήταν ανάμεσα στην υψηλότερη απο τους πληθυσμούς εκείνων των καιρών,μέχρι σήμερα.
2)Η διαθεσιμότητα δεδομένων περιγράφει των χαρακτήρα κατανάλωσης τροφών της περιοχής του καιρού ώς πρότυπο .
3)Η μετάδοση της διατροφικής αντιγραφής  ανακάλυψε απο εκείνα τα δεδομένα την δική μας κατανόηση για ευνοικότερη διατροφή βασισμένη πάνω σε επιδημιολογικές έρευνες και κλινικές μελέτες ανα το παγκόσμιο.
Παραλλαγές αυτής της διάιτας έχουν εθιμικά υπάρξει σε άλλα μέρη της Ιταλίας,μέρη της Νότιας  Γαλλίας,νότιας Αφρικής(ιδιαίτερα Μαρόκκο και Τυνησίας),μέρη της Τουρκίας και άλλα μέρη της Βαλκανικής περιοχής,ως επίσης και μέσης Ανατολής ιδιαιτέρως
Λιβάνου και Συρίας.
Η διατροφή έιναι σφικτά δεμένη με την παράδοση της περιοχής, με τους ελαιώνες  τους, η οποία έιναι βασισμένη στην κουλτούρα της Μεσογείου.

Δεδομένης αυτή της προσεχτικής ορισμένης γεωγραφικής και καιρικής παραμέτρου,η φράση παραδοσιακή Μεσογειακή Δίαιτα έχει δοθεί ώς συντόμη για την Υγιεινή παραδοσιακή δίαιτα εκείνης της περιόδου που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Ο σχεδιασμός της πυραμίδας δεν είναι βασισμένος μεμονωμένα στο βάρος ή στα ποσοστά ενέργειας των φαγητών που μετρούμε
την δίαιτα αλλά ένα μείγμα απο αυτά τα οποία τείνουν να δώσουν σχετικές αναλογίες και γενική άισθηση συχνότητας της ποσότητας
όπως ένα δείγμα ποια τροφή θεωρείται η ευνοικότερη στην Υγιεινή διατροφή .
Για τους Αμερικάνους ,τους νότιους Ευρωπαίους και τους Υπόλοιπους που θέλουν να βελτιώσουν την δίαιτα τους,αυτό το μοντέλλο  δίδει υψηλή νοστιμιά και Υγιεινό πλαίσιο κατανάλωσης για αλλαγή.
Εξ’ίσου θετικά αποτελέσματα μπορούν να παρατηρηθούν απο την ολική υιοθεσία της Μεσογειακής δίαιτας ή απο εναλλακτικά γεύματα
Βασιζόμενα πάνω στο Μεσογειακό μοντέλο με τα γεύματα να εμπνέονται απο υγιεινά παραδοσιακά διατροφικά στοιχεία της κουλτούρας και της παράδοσης.
Η πυραμίδα έιναι η πρώτη στην σειρά η οποία θα αναδοικοδομείται τα επόμενα χρόνια για να διαφωτίζει γεωγραφικά την Υγιεινή παραδοσιακή διατροφή και αντιγραφή της απο άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς.
Στο επόμενο άρθρο θα δούμε ποιά ειναι τα χαρακτηριστικά  της Μεσογειακής Δίαιτας,και την αξία του ελαιόλαδου στην Διατροφή μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου