Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗ

logo polixwrou.jpg

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ  ΤΕΧΝΗΣ
αίθουσα εκδηλώσεων -- cafe -- gallery -- βιβλιοθήκη -- εργαστήρια
-------------

"Καφέ της Επιστήμης & των Τεχνών" 

Ομιλία του Άγγελου Ψιμόπουλου με θέμα:
"Απομυθοποίηση της Αργοναυτικής Εκστρατείας"

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, ώρα 9 μμ
είσοδος ελεύθερη

To CAFÉ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
Café scientifique
Άρθρο της Δρ. Μαρίας Φλετορίδου
Το Καφέ της Επιστήμης και των Τεχνών με έδρα τον Πολυχώρο Tέχνης Ωδείου Φουντούλη ιδρύθηκε από μια ομάδα επιστημόνων και όχι μόνο και ήταν ιδέα της πάντα δραστήριας κ. Μαίρης Γαβαλά, Προέδρου του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου. Ιδρυτικά μέλη οι: Δημήτρης Γαλανός, Αρχιτέκτων, Διονύσης Ζησιμάτος, Ψυχίατρος, Αμαλία Γκιζά και Βασίλης Μητσάκης, Ηθοποιοί, Άρτεμις Κουτσούκου, Πρόεδρος των αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής St Joseph, Λένα Τσικρικώνη, Καθηγήτρια Γαλλικών, Δρ. Μαρία Φλετορίδου, Eπίτιμη Σχoλική Σύμβουλος γαλλικής γλώσσας, Kατερίνα Σαμαρά, Εικαστικός, Μάγια Μποντζόρλου, Μαθηματικός, Ροσσάνα Πώποτα, Δημοσιογράφος, Άννα-Μαρία Τσικρικώνη-Κατσαρού, Διακοσμήτρια και Γιώργος Φουντούλης, Καθηγητής κιθάρας.
Κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα στις 9.00 μμ., ένας εισηγητής αναπτύσσει το θέμα του και ακολουθούν ερωτήσεις και συζήτηση. Στις 4 Φεβρουαρίου έγινε έναρξη με εισηγητή τον ψυχίατρο κ. Διονύση Ζησιμάτο με θέμα: ''Η Ψυχιατρική στην Καθημερινότητα''. Στις 18 Φεβρουαρίου το θέμα ήταν: ''Η Φύση της πραγματικότητας και η θέση μας σ' αυτή'' με τον πυρηνικό φυσικό κ. Ιωάννη Αναστασίου και στις 4 Μαρτίου η Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη ενημέρωσε το κοινό για τις ''Σπουδές και τα Μεταπτυχιακά'' στη Γαλλία.
Την Δευτέρα 1η Απριλίου στις 9μμ., εισηγητές ήταν οι Αρχιτέκτονες Δημήτριος και Κάρολος Γαλανός με θέμα: ''Αρχιτεκτονική και ποιότητα ζωής''.
Τo Σάββατο του Λαζάρου 27 Απριλίου στις 8.00 μμ., το θέμα ήταν: ''Πέντε γιατροί συζητούν και απαντούν''. Συμμετείχαν οι Γιατροί κκ. Ιωάννης Βοσινάκης, Ορθοπεδικός, Εμμανουήλ Δρίβας, Ωτορινολαρυγγολόγος, Dr. Δημήτριος Καραμπερόπουλος, Παιδίατρος, Ιωάννης Κουτσούκος, Παθολόγος και Dr. Βασίλειος Σλατινόπουλος, Νευροχειρουργός. Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν οι δημοσιογράφοι κκ. Ροσσάνα Πώποτα και Δανάη Πίκουλα.
Την Δευτέρα 13 Μαΐου στις 9 μμ., εισηγήτρια θα είναι η Δρ. Μαρία Φλετορίδου με θέμα: ''Ελληνικές λέξεις στη γαλλική γλώσσα'' και προβολή της γαλλικής ταινίας με ελληνικούς υπότιτλους ''Ο Μύθος (=λόγος) των Επιστημών''. Διάρκεια 90΄.
Την Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 9 μμ., εισηγήτρια θα είναι η κ. Μαρία Σπανού, Μουσειοπαιδαγωγός, Πρόεδρος του ΛΕΒ και υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου.
Η Ιστορία των Καφέ της Επιστήμης και των τεχνών
Στη Θεσ/νίκη το Καφέ υφίσταται στο καφέ ''Νόησις''. Στην Αθήνα αναφέρουμε της ''Δεξαμενής'' όπου σύχναζαν οι Αλ. Παπαδιαμάντης και Κώστας Βάρναλης, του ''Ζόναρς'' που εγκαινιάστηκε το 1940 και ήταν στέκι των Σπύρου Μελά και Κωνσταντίνου Καραμανλή και τέλος του ''Λουμίδη'' με θαμώνες τους Γ. Τσαρούχη, Μάνο Χατζηδάκη και Νίκο Γκάτσο.
Το παλαιότερο στο Παρίσι είναι το ''Café Procope'' από το 1686 στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα στο St-Germain-des-Près. Στην είσοδο υπάρχει η επιγραφή: ''Eδώ o Francesco Procopio ίδρυσε το πιο διάσημο κέντρο της λογοτεχνικής και φιλοσοφικής ζωής, όπου σύχναζαν οι La FontaineVoltaireDantonMaratRobespierre,Napoléon Bonaparte, Balzac, Hugo, Gambetta, Verlaine, AnatoleFrance και Βenjamin Franklin''. Για τον τελευταίο διαβάζουμε σε εντοιχισμένη πλακέτα: ''Ο Benjamin Franklin ετοιμάζει στο Ρrοcοpe το σχέδιο της συμφωνίας του Λουδοβίκου 16ου με τη νέα Δημοκρατία''.
Άλλος διάσημος θαμώνας ο μετέπειτα 3ος Πρόεδρος των ΗΠΑ Thomas Jefferson. Αναφέρουμε και το ιδρυθέν το 1865 ''Café de Flore'' όπου ο σουρεαλιστής ποιητής Guillaume Appolinaire (1880-1918) παρουσίασε το φιλολογικό περιοδικό ''Les Soirées de Paris'' και σχεδίασε τα ''Καλλιγράμματά'' του (απεικονήσεις ποιημάτων).
Στην απέναντι δεξιά όχθη του Σηκουάνα υπάρχει από το 1862 το ''Café de la Paix' ' κοντά στην Όπερα Garnier. Θαμώνες του οι μεγάλοι συνθέτες Georges Bizet, Claude Debussy, Maurice Ravel, οι συγγραφείς G. Flaubert, Émile Zola, Guy de Maupassant και ο Έλληνας συμβολιστής Jean Moréas ή Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος.
-----------------
  
 Πληροφορίες:
Αντωνοπούλου 17, Βόλος
τηλ. 6909127982, ώρες:  6 - 9 μμ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου