Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΙΑΝΟΣ - ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ




Συζήτηση για το παρόν και το μέλλον
της Ευρωπαϊκής Ένωσης
με αφορμή τρία βιβλία για την Ευρώπη


Ο IANOS και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
με αφορμή τα βιβλία

Ξύπνα, Ευρώπη!
του γαλλογερμανού ακτιβιστή και πολιτικού Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ
και του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου Γκι Βέρχοφσταντ
Τι γίνεται αν η Ευρώπη διαλυθεί;
του ολλανδού δημοσιογράφου Χέιρτ Μακ
και Η μεγάλη αποτυχία της ευρωζώνης
του φινλανδού διανοούμενου και καθηγητή Heikki Patomaki

σας προσκαλούν
σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση
τη Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013, στις 8:30 μ.μ.,
στο βιβλιοπωλείο IANOS
(Σταδίου 24, Αθήνα).

Ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Αθήνα 9.84 Τάκης Καμπύλης,
ο δημοσιογράφος Γιάννης Ν. Μπασκόζος
και ο Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας
στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,
συζητούν για το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κοινό κάνει παρεμβάσεις και θέτει ερωτήσεις.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
Ξύπνα, Ευρώπη! Ένα μανιφέστο για μια άλλη Ευρώπη
Βραβείο European Leader 2013
Η Ευρώπη είναι σε κρίσιμη κατάσταση, Πώς φτάσαμε ως εδώ; Τι δεν λειτούργησε σωστά; Αυτό το βιβλίο είναι ένα εγερτήριο σάλπισμα που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, ένα μανιφέστο για μια άλλη Ευρώπη.

Τι γίνεται αν η Ευρώπη διαλυθεί; Ένα ταξίδι για τα μονοπάτια της κρίσης
Ο Χέιρτ Μακ αναλύει πώς η Ευρώπη βρέθηκε στη θέση στην οποία είναι σήμερα και τι της επιφυλάσσει το μέλλον και καταλήγει ότι η ευρωκρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως πολιτική.

Η μεγάλη αποτυχία της ευρωζώνης, Από την κρίση σε ένα παγκόσμιο Νιου Ντιλ
Ο φινλανδός διανοούμενος προτείνει ένα νέο συναρπαστικό όραμα για μια «παγκόσμια οικονομική δημοκρατία» ως τη μοναδική βιώσιμη διέξοδο από την τρέχουσα κρίση.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
O γαλλογερμανός ακτιβιστής και πολιτικός Nτανιέλ Κον-Μπεντίτ (Daniel Cohn-Bendit, 1945) από το 2002 είναι συν-πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πράσινων /EFA στο Eυρωκοινοβούλιο.

Γκι Βέρχοφσταντ (Guy Verhofstadt,1953) πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, από το 1999 έως το 2008, είναι ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Ομάδας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου [Group of the Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE)].

Ο Χέιρτ Μακ γεννήθηκε το 1946 στο Φρίσλαντ της Ολλανδίας. Ασχολήθηκε επί χρόνια με τη δημοσιογραφία. Τα βιβλία του γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία στην πατρίδα του και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν επίσης: Στη Γέφυρα του Γαλατά, ένα μωσαϊκό της ζωής στην Κωνσταντινούπολη μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων που συναντιούνται στην περίφημη γέφυρα, Στην Ευρώπη: Ταξίδια στον 20ό αιώνα, το magnum opus του, ένα πανόραμα της ευρωπαϊκής ιστορίας. Τον Νοέμβριο 2009 κέρδισε το βραβείο Otto von der Gablentz-Prize το οποίο δίνεται σε άτομα που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη των καλών σχέσεων μεταξύ Ολλανδίας και Γερμανίας και στην ένωση της Ευρώπης.

Ο Heikki Patomäki είναι καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Έχει διατελέσει καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Οικονομίας στα πανεπιστήμια Nottingham Trent (Μ. Βρετανία) και RMIT (Μελβούρνη). Το 2012 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ritsumeikan στο Κιότο της Ιαπωνίας. Ιδρυτικό μέλος του Δικτυακού Ινστιτούτου για τον Παγκόσμιο Εκδημοκρατισμό NIGD (Network Institute for Global Democratisation), ακτιβιστής του διεθνούς κινήματος ATTAC (www.attac.org) για μια διαφορετική παγκοσμιοποίηση, είναι πρόεδρος του παραρτήματός του στη Φινλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου