Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Eικαστική παρέμβαση στο Βυζαντινό Μουσείο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ «Εν αρχή ην ο Λόγος – Μια ιστορία αγάπης στους χρόνους του Βυζαντίου» της εικαστικού Λίας Λαπίθη και της φιλολόγου Ελλάδας Παπαϊωάννου.

Eικαστική παρέμβαση στο Βυζαντινό Μουσείο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ «Εν αρχή ην ο Λόγος – Μια ιστορία αγάπης στους χρόνους του Βυζαντίου» της εικαστικού Λίας Λαπίθη και της φιλολόγου Ελλάδας Παπαϊωάννου.
 
 
Στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μια εικαστική παρέμβαση με τίτλο «Εν αρχή ην ο Λόγος – Μια ιστορία αγάπης στους χρόνους του Βυζαντίου» της εικαστικού Λίας Λαπίθη και της φιλολόγου Ελλάδας Παπαϊωάννου.
Η εικαστική παρέμβαση στο χώρο του Μουσείου έχει ως αφετηρία την προσκυνηματική εικόνα των αγίων Τιμοθέου και Μαύρας από το ναό της Αγίας Μαύρας (σήμερα στο ναό Χριστού Μονογενή) στο Κοιλάνι (13ος–14ος αιώνας) και την αγαπητική σχέση των δύο αγίων. Με τη χρήση της βυζαντινής καλλιγραφίας και του λόγου οι δύο δημιουργοί ερμηνεύουν με σύγχρονα διαδραστικά μέσα την ιστορία αγάπης των αγίων Τιμοθέου και Μαύρας που διαδραματίζεται στην εποχή του Βυζαντίου.
 
Η έκθεση, εκτός από την αυθεντική βυζαντινή εικόνα των δύο αγίων, που δανείστηκε από την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού ειδικά για το δρώμενο αυτό, αποτελείται από τρία παραδοσιακά βυζαντινά κεντήματα σε διάλογο με σύγχρονα εικαστικά μέσα, όπως η βίντεο εγκατάσταση. Πρωτοποριακή θεωρείται για τα σύγχρονα εικαστικά δρώμενα η χρήση της γραφής Braille και της ελληνικής νοηματικής γλώσσας δίνοντας τη δυνατότητα σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης και ακοής να προσεγγίσουν και να κατανοήσουν την ιστορία αγάπης που ερμηνεύουν οι δύο δημιουργοί. 
 
Τα εγκαίνια της εικαστικής παρέμβασης της Λίας Λαπίθη και της Ελλάδας Παπαϊωάννου που επιμελήθηκαν ο Διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου και Πινακοθήκης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, δρ. Ιωάννης Ηλιάδης, και η ιστορικός τέχνης, κ. Κατερίνα Νικήτα, θα τελεστούν την Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου στις 19.00. Η έκθεση φιλοξενείται στην Α΄ Αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου, στον χώρο του Παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου της Στέγης, από την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013 ως την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014.
 
Βυζαντινό Μουσείο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄,
Πλατεία Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, Λευκωσία
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 09:00 έως 16:30 και Σάββατο από 0900 ως 13.00
Για πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στο τηλ. 22430008


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου