Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ 20 - Προβολή Ταινίας «Το ψωμί των Κυπρίων» (2007) και συζήτηση με τον δημιουργό Πασχάλη Παπαπέτρου

«BreadMatters IV – Διασχίζοντας τα Όρια», Κύπρος 2014
15 Νοεμβρίου, 18:00 - Προβολή ταινίας


Το BreadMatters είναι μια διεπιστημονική, συμμετοχική και διαπολιτισμική πλατφόρμα που αποτελείται από εκθέσεις και συμπόσια τα οποία επικεντρώνονται και μελετούν ζητήματα γύρω από το ψωμί και τη σημασία του στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το BreadMatters ασχολείται με την πολιτιστική, κοινωνική, φιλοσοφική, ανθρωπιστική και πολιτική σημασία του ψωμιού στην κοινωνία. Η έννοια του BreadMatters εξελίχθηκε από την έρευνα και την πρακτική της Inês Amado, καλλιτέχνης από την Πορτογαλία, μέσω μιας σειράς έργων κατά τη διάρκεια του 1990, και πραγματοποιήθηκε ως ολοκληρωμένο πρότζεκτ στην Πορτογαλία, Πολωνία και Ιρλανδία.
Το BreadMatters έρχεται στην Κύπρο, με τη μορφή συμποσίου, εργαστηρίων και εκθέσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Ίδρυμα ARTos στη Λευκωσία, στο Μουσείο Πλουμιστό Ψωμί στη Λεμεσό και στον Πολιτιστικό Χώρο «Τεχνόπολις 20» στην Πάφο, μεταξύ της περιόδου 11 Νοεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου 2014.
ΠΑΦΟΣ
Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014, 18:00
Προβολή Ταινίας «Το ψωμί των Κυπρίων» (2007) και συζήτηση με τον δημιουργό Πασχάλη Παπαπέτρου
Το ψωμί της Κύπρου, σύμφωνα με περιηγητή του 18ου αιώνα, δεν ήταν μόνο εξαιρετικής ποιότητας αλλά και το καλύτερο που μπορούσε να βρει κανείς σ' όλα τα μέρη της Ανατολής. Για τους ντόπιους ήταν κάτι περισσότερο: η βασική καθημερινή διατροφή για επιβίωση. Ο μακρύς δρόμος από το σιτάρι στο ψωμί είναι και η πορεία της ταινίας. Η ταινία αξιοποιεί τις τελευταίες ευκαιρίες για απαθανάτιση σκηνών με πρωταγωνιστές ανθρώπους της κυπριακής υπαίθρου που εργάστηκαν στην παραδοσιακή καλλιέργεια των δημητριακών. Το ψωμί παρουσιάζεται στην ταινία σε όλες του τις εκφάνσεις: από το ψωμί στο καθημερινό τραπέζι ως τον άρτο της εκκλησίας και τα παραδοσιακά ζυμώματα των μεγάλων εορτών, η δε σύνδεσή του με τον εθιμικό κύκλο φωτίζει τη λαογραφική πτυχή του θέματος. Σκηνοθεσία - Σενάριο: Πασχάλης Παπαπέτρου, Φωτογραφία: Νίκος Αβρααμίδης, Αφήγηση: Κώστας Χαραλαμπίδης – Πάμπος Σακκάς, Μοντάζ: Πασχάλης Παπαπέτρου, Ήχος: Γιώργος Ποταμίτης, Φωτισμός: Σάββας Θρασυβούλου, Μουσική: Μιχάλης Μόζορας, Παραγωγή: Analysis Films Ltd, Διάρκεια: 55'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου