Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ - ΜΗΝΙΑΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ( ΠΕΡΙΟΔΟΣ)


Οι γυναίκες υποφέρουν για χρόνια στην ζωή τους με πολλά προβλήματα που έχουν σχέση με την περίοδό τους και τα γεννητικά τους όργανα.
Η γυναίκα πρέπει να απελευθερώσει τον εαυτό της από τα προβλήματα που έχει κατά την διάρκεια της περιόδου της, μελετώντας τα προβλήματα που παρουσιάζονται και παίρνοντας ανάλογα μέτρα. Τα προβλήματα αυτά  έχουν σχέση με τις ορμόνες  .
Τα κύρια αίτια των προβλημάτων είναι η κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης,  δυσκοιλιότητα, κακή χώνευση, άγχος, έλλειψη ξεκούρασης κατά την διάρκεια της περιόδου.
Πολλές γυναίκες υποφέρουν ακόμη και με ημικρανίες .
Εάν όμως η γυναίκα ακολουθεί ένα πρόγραμμα ασκήσεων του σώματος, διεξάγει ήρεμη ζωή, τρέφεται σωστά, παίρνει ικανοποιητικό ύπνο, η περίοδος της θα είναι πιο ομαλή.
Οι ασκήσεις yoga που εξασκούν τα μητρικά όργανα , τα ανανεώνουν και επιφέρουν ορμονική ισορροπία.

Γενικές συστάσεις που κάνει  η Αγιουρβέδα για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων:

Όταν τρώτε , γεμίζετε το στομάχι μέχρι τα 2/3 μόνο. Αφήστε περιθώριο για το πεπτικό σύστημα να δουλέψει ομαλά.

Αποφεύγετε την δυσκοιλιότητα.
 Η δυσκοιλιότητα είναι η μη συχνή κένωση και η δυσκολία στην κένωση. Τα κόπρανα δεν  πρέπει να είναι σκληρά και ξηρά.
Προκαλείται από κακό τρόπο ζωής και διατροφής και την έλλειψη λαχανικών, φρούτων και  σιτηρών στην καθημερινή δίαιτα. Προκαλείται επίσης από την έλλειψη υγρών στο σώμα . Μερικές γυναίκες παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα πριν την περίοδο.
Ένα κλύσμα κατά την διάρκεια της περιόδου ή πριν συστήνεται σε γυναίκες που υποφέρον από δυσκοιλιότητα και κατ’επέκταση εντονότερη περίοδο.
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται και σε κάποιο συγκεκριμένο άγχος. Φροντίστε να βρείτε την ρίζα του προβλήματος οι ίδιοι, και δουλέψετε από εκεί.
Πρόκειται για μικρό πρόβλημα άλλα εάν γίνει χρόνιο τότε προκαλεί χρόνιους πονοκεφάλους , αιμορροΐδες, κολίτιδα και  άλλα προβλήματα στο δέρμα.
Η πιο απλή μέθοδος θεραπείας είναι ½ λίτρο νερό το πρωί  μόλις ξυπνήσετε. Μην ξαπλώστε μετά που θα πιείτε το νερό αλλά κινηθείτε λίγο. Εάν αυτό δεν βοηθήσει, βράστε το νερό και προσθέστε λίγο λεμόνι.
Πίνοντας νερό το πρωί είναι υγιής πρακτική για  γενικό καθαρισμό των εντέρων και της ουροδόχου κύστης. Είναι καλό συνήθειο ακόμα και για αυτούς  που δεν πάσχουν από δυσκοιλιότητα.

Άλλες μέθοδοι:

  • 50γρ. σταφίδα
      50γρ. σύκα
      25γρ.αποξηραμένα πέταλα τριαντάφυλλου
      Να κτυπηθούν για να γίνουν πολτός .Παίρνετε 1 ή 2 κουταλάκια του   γλυκού κάθε  βράδυ πριν το  τον ύπνο.

  • Δύο μαγειρεμένα μήλα ή 100γρ προύνες μαγειρεμένα σε 100ml νερό για 10λεπτά , να  το παίρνετε καθημερινά.

  • Ένα κουταλάκι ghee σε ένα ποτήρι ζεστό γάλα το βράδυ πριν τον ύπνο.

  • Ένα ποτήρι νερό να βράσει με μια κουταλιά λιναρόσπορο το βράδυ πριν τον ύπνο.

  • Τσάι με ξηρά φύλλα κασσίας (sandalwood) (  1 κουταλάκι σε 1 φλ. νερό)

Η αλλαγή της διατροφή σας είναι  απαραίτητη. Να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά και να αποφεύγετε τα τηγανητά και λιπαρά φαγητά. Να παίρνετε πολλά υγρά , ειδικά 15 μέρες πριν την περίοδο.

Προσέξετε την καθυστέρηση ή  γενικά ανώμαλη περίοδο, για να πάρετε τα ανάλογα μέτρα  και να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας.
Αποφεύγετε τα φάρμακα που θα δώσουν παροδική ανακούφιση αλλά δεν ασχολούνται με το πραγματικό πρόβλημα. Εξάλλου όλα αυτά τα φάρμακα έχουν τις παρενέργειες τους .

Φυσικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του πόνου:

Τρίψετε την κοιλία σας με αιθέρια έλαια με γεράνι. Το μασάζ απελευθερώνει την ένταση και χαλαρώνει τα εσωτερικά όργανα

Βράστε για 5΄ 1φλ. (200 ml)  νερό  με τρία σπασμένα κάρδαμα, 7 φρέσκα φύλλα βασιλικού (ή ½ κουταλάκι αποξηραμένο) , 1 κουταλάκι ζιζίμπρι και 3 κόκκους πιπεριού.
Μπορείτε να το πιείτε μόνο του ή με λίγο μαύρο τσάι . Προσθέστε γάλα αν θέλετε , αλλά βάλτε λίγη ζάχαρη που θα ισορροπήσει την γεύση του πιπεριού και του ζιζιμπριού

Βάλτε από το βράδυ 8-10 αμύγδαλα στο νερό και φάτε τα  το επόμενο πρωί αφού αφαιρέσετε την φλούδα και τα μασήσετε καλά πριν το πρόγευμα

Πίνετε ½ κουταλάκι άνηθο με ζεστό νερό για 3, 4 μέρες πριν την περίοδο και κατά την διάρκεια. Απελευθερώνει την ένταση και τον πόνο που δημιουργείται και βοήθα σε πιθανή δυσπεψία.

Όταν η περίοδος έρχεται πριν την αναμενόμενη ημερομηνία, ή όταν το αίμα είναι σκούρο και υπάρχει πόνος χαμηλά στην κοιλιακή χώρα και  χαμηλά πίσω στην πλάτη, παίρνεται καθημερινά χαμομήλι.

Κάνετε μασάζ την κοιλιακή χώρα με castor oil , σκεπάστε την με ένα λεπτό βαμβακερό ύφασμα ή λινή πετσέτα και τοποθετήστε μπουγιότα.

Κάνετε ζεστό μπάνιο με ζιζίμπρι, χαμομήλι και λεβάντα μαζί με  λίγο αμυγδαλέλαιο και μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια ( λεβάντα)

Όταν υπάρχει καθυστέρηση στον κύκλο:

  • ¼ κουταλάκι άνηθο την ημέρα για μια εβδομάδα πριν την αναμενόμενη μέρα της περιόδου

  • 1 κουταλάκι σησάμι την ημέρα για 10μ μέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία  της περιόδου

  • Δυο, τρεις ημέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία, πάρτε τσάι  από 2 κουταλιές ξηρά πέταλα του τριαντάφυλλου  και 1 κουταλάκι γλυκάνισο να βράσουν σε 1 ½ φλυντζάνι (300ml) νερό μέχρι να εξατμιστεί στο μισό

  • ¼ κουταλάκι saffron διαλυμένο σε ζεστό γάλα με ζάχαρη ( ανάλογα με την γεύση σας) κάθε μέρα για ένα μήνα μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.
      Εάν δεν πίνετε γάλα, διαλύστε το saffron σε 2 κουταλάκια ζεστού  ghee και πάρτε το             .     μετά που θα κρυώσει.

  • Προσθέστε στην δίαιτα σας , τον σκόρδο, κάρδαμο, κανέλλα, μοσχοκάρυδο, αρτισία και πατάτες.

Υπερβολική έμμηνος ρύση ή μικρός κύκλος:

  • ½  κουταλάκι σπασμένοι σπόροι ρεπανιού με ζεστό νερό κάθε άλλη μέρα για ένα μήνα

  • 1 ½ κουταλάκι   τσάι από κόλιαντρο καθημερινά

  • Μία μπανάνα λίγο ωμή κομμένη σε γιαούρτι . Παίρνετε καθημερινά για  ένα μήνα ή μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.
      Μην προσθέσετε ζάχαρη, μέλι, ή οτιδήποτε σε αυτό το μίγμα.

Εάν αγνοηθούν οι ανωμαλίες και τα προβλήματα που παρουσιάζονται , αυτά θα μεγαλώσουν με τον χρόνο.

Οι γυναίκες είναι τόσο απασχολημένες να φροντίζουν την οικογένεια τους και την δουλειά τους  που αγνοούν τον εαυτό τους . Μην βάζετε τον εαυτό σας τελευταίο στην λίστα προτεραιοτήτων. Μην ξεχνάτε ότι είστε ο πυρήνας της οικογένειας και παραμένοντας υγιής διατηρείτε και την οικογένεια υγιή.

Για την αντιμετώπιση προβλημάτων εκνευρισμού και διάθεσης


Κάνετε μασάζ στο κεφάλι και τους ώμους καθημερινά

Παίρνετε ζεστό γάλα το βράδυ με λίγο saffron ή κάρδαμο


Elena Georgiadou,
Email:     info@novusvitacenter.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου