Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ανακοινώθηκε το ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ για τη σεζόν 2015 – 2016 και οι καλοκαιρινές παραγωγές του.

Main_1
Γιάννης Βούρος - Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
«Απολογία Σωκράτους - με τη δύση του ήλιου»: Ο Δήμος Αβδελιώδης θα ανεβάσει την «Απολογία του Σωκράτη» του Πλάτωνα στην αρχαία ελληνική γλώσσα (με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά), με την υποστήριξη του Σωματείου «Διάζωμα». Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και αρχαία θέατρα, σε όλη την Ελλάδα, με την πρεμιέρα της να προγραμματίζεται 25 Ιουνίου στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας. Διδασκαλία αρχαίου κειμένου, μετάφραση, σκηνικός χώρος, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης. Εικαστική παρέμβαση: Αριστείδης Πατσόγλου. Σκηνογραφικός σχεδιασμός κλεψύδρας: Κώστας Κοτσανάς. Παίζουν οι: Βασίλης Καραμπούλας (Σωκράτης), Θανάσης Δισλής (Μέλητος).
1ο Φεστιβάλ Δάσους: «Με το Φεστιβάλ Δάσους η Θεσσαλονίκη αποκτά τη δική της μεγάλη καλοκαιρινή διοργάνωση πολιτισμού, ένα σταυροδρόμι που φιλοδοξεί να αποτελέσει γεγονός υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, και να καταστεί πόλος έλξης φίλων από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα αλλά και τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης», δήλωσε ο Γιάννης Βούρος σχετικά με το 1ο Φεστιβάλ Δάσους. Θα διαρκέσει από 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου και θα φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και χορευτικές παραγωγές.
«Η Ιφιγένεια στην χώρα των Ταύρων»: Το αριστοτεχνικής δόμησης έργο του Ευριπίδη, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου θα παρουσιάσει φέτος το καλοκαίρι ανά την Ελλάδα το ΚΘΒΕ. Η περιοδεία του θα ξεκινήσει από το Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης (8, 9 &10 Ιουλίου), ενώ από τους σημαντικούς σταθμούς της είναι και το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (7 & 8 Αυγούστου), στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ. Παίζουν: Αμαλία Μουτούση (Ιφιγένεια), Χρίστος Στυλιανού (Α΄Αγγελιοφόρος), Γιώργος Χρυσοστόμου (Ορέστης), Μιχάλης Συριόπουλος (Πυλάδης), Γιώργος Κολοβός (Θόας), Αναστάσης Ροϊλός (Β΄Αγγελιοφόρος), Άννα Καλαϊτζίδου (Αθηνά). Χορός: Ελευθερία Αγγελίτσα, Μομώ Βλάχου, Μάνος Γαλάνης, Απόλλων Δρικούδης, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Στεφανία Ζώρα, Χρυσούλα Ιωαννίδου, Δάφνη Κιουρκτσλόγλου, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Ευτυχία Σπυριδάκη, Χρύσα Τουμανίδου, Ορέστης Χαλκιάς. Συμμετέχουν επίσης: Παντελής Βασιλόπουλος, Μαρία Κωνσταντά, Μαριάννα Πουρέγκα. Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού. Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ. Μουσική : Κορνήλιος Σελαμσής. Κίνηση-Χορός: Σοφία Πάσχου. Βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Αγγελόπουλος. Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Μυλωνά.
Πρόγραμμα περιοδείας:
ΙΟΥΛΙΟΣ
• 8-9 & 10 Ιουλίου- Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη
• 17-18 Ιουλίου- Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (Διεθνές Φεστιβάλ Φιλίππων & Θάσου)
• 25 Ιουλίου- Δίον, Αρχαίο Θέατρο Δίου (Φεστιβάλ Ολύμπου)
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
• 7-8 Αυγούστου- Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Επίδαυρος
• 27 Αυγούστου – Πειραιάς, Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο
• 29 Αυγούστου-Παπάγου, Κηποθέατρο Παπάγου
• 31 Αυγούστου -Βύρωνας, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» (Φεστιβάλ “Στη σκιά των βράχων”)
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
• 2 Σεπτεμβρίου – Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο (Φεστιβάλ “Aισχύλεια 2015”)
• 4 Σεπτεμβρίου- Πετρούπολη, Θέατρο Πέτρας (Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας)
• 12-13 Σεπτεμβρίου- Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη

«Του Κουτρούλη ο γάμος»: Γραμμένο το 1843, αμέσως μετά το «μνημόνιο» με τους δανειστές εκείνης της εποχής και την επιβολή στη χώρα μας από τις Μεγάλες Δυνάμεις δυσβάστακτων όρων, που οδήγησαν στην εξέγερση της 3ης του Σεπτέμβρη, το έργο του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή θα παρουσιαστεί από 24 Ιουνίου στο Θέατρο Δάσους, σε σκηνοθεσία και επεξεργασία κειμένων του Γιάννη Καλατζόπουλου. Παίζουν οι: Τάσος Πεζιρκιανίδης (Κουτρούλης), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Στροβίλης), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Ανθούσα), Αστέρης Πελτέκης (Ξανθούλης), Δημήτρης Κολοβός (πατέρας), Χρύσα Ζαφειριάδου (Α’ καμαριέρα- Αγγλία), Λουκία Βασιλείου (Β’ καμαριέρα- Γαλλία), Μαρίνα Χατζηιωάννου (Γ’ καμαριέρα- Ρωσία), Σταυριάννα Παπαδάκη (Δ΄καμαριέρα- κορυφαία), Σοφία Καλεμκερίδου (Καθαρίστρια- κορυφαία), Πέλλα Μακροδημήτρη (Λατζέρισσα- κορυφαία), Στέργιος Τζαφέρης (Θυρωρός- κορυφαίος), Μιχάλης Σιώνας (Α’ σερβοτόρος- Μισθοφάς), Γιάννης Τσάτσαρης (Β’ σερβιτόρος- Σφηκιάς), Θάνος Φερετζέλης (Γ’ σερβιτόρος- Φοιβίσκος), Τίμος Παπαδόπουλος (Δ’ σερβιτόρος- κορυφαίος), Άγγελος Νεράντζης (κηπουρός- κορυφαίος), Δημήτρης Καραβιώτης (Μάγειρας, κορυφαίος). Σκηνικά: Δανάη Πανά. Κοστούμια: Ίριδα Τσαγκαλίδου. Μουσική -τραγούδια: Δημήτρης Λέκκας. Χορογραφίες: Αναστασία Θεοφανίδου. Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης. Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Χατζηιωάννου. Βοηθός χορογράφου: Λουκία Βασιλείου. Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας.
«Στις παιδικές ψυχές στα πάρκα»: Ανανεωμένη και εμπλουτισμένη με νέα τραγούδια, η παιδική παράσταση του ΚΘΒΕ επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρονιά στα πάρκα και στις πλατείες της Θεσσαλονίκης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η πρεμιέρα της θα γίνει 25 Ιουνίου στον Κήπο των Εποχών, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (19:00), ενώ κάθε Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη θα παίζεται σε ανοιχτούς χώρους της πόλης (19.00- 20.00). Παίζουν οι: Μαριάννα Αβραμάκη, Μαίρη Ανδρέου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Κορίνα Βασιλοπούλου, Ειρήνη Καζάκου, Γιάννης Καραμφίλης, Μαρία- Ελισάβετ Κοτίνη, Άννα Μαντά, Χρήστος Νταρακτσής , Ευγενία Πανταζόγλου, Δέσποινα Σαρόγλου, Γιάννης Τσιακμάκης, Μάρα Τσικάρα. Μουσικοί: Ευγενία Πανταζόγλου (φλάουτο, κλαρίνο), Παύλος Μέτσιος (τρομπέτα ), Μανώλης Σταματιάδης (ακορντεόν). Σκηνοθεσία: Γιάννης Τσιακμάκης. Mουσική διδασκαλία- Ενορχήστρωση: Ευγενία Πανταζόγλου. Χορογραφίες: Ευανθία Σωφρονίδου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΣΕΖΟΝ 2015 -2016
«Ο Μυστικός Κήπος» της Φράνσις Χόντγκσον Μπαρνέτ, σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία Μαριάννας Τόλη. Συμβολίζει τον αφρόντιστο εσωτερικό μας κόσμο που όταν τον ανακαλύψουμε μέσω της αγάπης για τον άνθρωπο, και την ανάγκη της θετικής σκέψης, κατανοούμε σε βάθος τη φύση μας, και τη δύναμή μας. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ. Έναρξη: 11 Οκτωβρίου 2015, Βασιλικό Θέατρο – Παιδική Σκηνή.
«Ο Αυτόχειρας» του Νικολάι Έρντμαν, σε μετάφραση Κωστή Σκαλιόρα και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Μια πικρή κωμωδία, ένα έργο εντυπωσιακό, λαϊκό και απενοχοποιημένο που η δομή και η σύλληψή του μας θυμίζει ποίηση του Μαγιακόφσκι και τη χρυσή εποχή του βωβού κινηματογράφου. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ. Έναρξη: 6 Νοεμβρίου 2015, Βασιλικό Θέατρο.
«Βόιτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ, σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου κα σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη. Ένα έργο για τους καταπιεσμένους, για τους προλετάριους, τους αδικημένους. Ένα έργο για τους ερωτευμένους μέχρι τον φόνο και την αυτοκτονία. Έναρξη: 29 Ιανουαρίου 2016, Βασιλικό Θέατρο.
«Ο Γλάρος» του Αντόν Τσέχωφ, σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου και σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία Γιάννη Βούρου. Έναρξη: 28 Οκτωβρίου 2015, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (επανάληψη).
«Μάκμπεθ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία Αναστασίας Ρεβή. Στα κάστρα της βόρειας χώρας ζουν σκιές, δολοφόνοι και υπνοβάτες. Μάγισσες ξεφυτρώνουν από τα δάση και τις λίμνες των Υψιπέδων (Highlands) που προφητεύουν επιθυμίες παράδοξες, μετρώντας τον χρόνο με πράξεις αποτρόπαιες. Στο πεδίο των μαχών τα πτώματα στοιβάζονται και οι νίκες συγκλονίζουν το μυαλό: το αίμα ζητάει περισσότερο αίμα. Η σύγχυση ανάμεσα στο καλό και στο κακό γιγαντώνεται, και γοητεύει την ψυχή γιατί  «Το όμορφο είναι λάθος και το λάθος είναι όμορφο». Έναρξη: 22 Ιανουαρίου 2016, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
«Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου. Ο πάμπλουτος αλλά ταπεινής καταγωγής Εμμανουήλ Κουτρούλης, ράφτης από την Σύρα, καταφθάνει στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον κατεργάρη υπηρέτη του Στροβίλη, αποφασισμένος να ζητήσει σε γάμο την πανέμορφη, φιλόδοξη και πολύ νεώτερή του Ανθούσα, κόρη του μεγαλοξενοδόχου και κοινωνικά ανερχόμενου κυρ-Σπύρου. Πρόκειται για την παράσταση της καλοκαιρινής περιόδου που θα μεταφερθεί από 2 Οκτωβρίου στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός.
«ΡΩΜΑΙΟΣ  ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ on the road»: Βασισμένο στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε διασκευή - σκηνοθεσία Στέλιου Χατζηαδαμίδη και σε χορογραφίες Γιάννη Μάρτου. Ο Σαιξπηρικός λόγος περνάει μέσα απ’ τα κανάλια της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας και φωτίζει τα όρια της αγάπης, του μίσους, του ρατσισμού. Τα όρια της προσωπικής επανάστασης και του αυτοπροσδιορισμού. Μια multimedia παράσταση όπου χιπ χοπ, κλασική μουσική, χορός, λόγος και video εικονοποιούν το σύμπαν του εμβληματικού εφηβικού έρωτα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ. Έναρξη: 9 Οκτωβρίου 2015, Νεανική Σκηνή.
«Ο Κάτω Παρθενώνας» του Μηνά Βιντιάδη σε σκηνοθεσία Περικλή Χούρσογλου. Ο Κάτω Παρθενώνας είναι ένας μικρός «οικισμός» –με παγκάκια και σπηλιές– κάτω από την Ακρόπολη, όπου ζει, μαζί μ’ άλλους, ο «Νεοάστεγος», ένας από τους δυο βασικούς ήρωες του έργου. Για να ζήσει πουλάει βιβλία, πλένεται σε δημόσιες τουαλέτες και τρώει στα συσσίτια του δήμου και της εκκλησίας. Ο άλλος, ο «Νεόπτωχος», μεγαλοστέλεχος επενδυτικής εταιρίας ζει στο μοντέρνο διαμέρισμά του, έχει χάσει όλη την οικονομική του δύναμη και βρίσκεται σε απόγνωση. Η τελευταία του ευκαιρία είναι να κάνει κάτι καλό για τα παιδιά του, κάτι που θα σώσει, τελικά, την υστεροφημία του. Για να το πετύχει χρειάζεται έναν «παρτενέρ» σ’ αυτό το παιχνίδι. Έτσι οι δρόμοι των δυο αυτών ανθρώπων συναντιούνται ένα απόγευμα, όπου αλλάζει η ζωή τους σε μια παρτίδα συγκρούσεων και αποκαλύψεων. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ. Έναρξη: 30 Οκτωβρίου 2015, Θέατρο Μονής Λαζαριστών – Μικρό Θέατρο.
«Σωτηρία Μπέλλου. Η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισσας» της Σοφίας Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου. Η Σωτηρία Μπέλλου αγωνίστηκε σε όλη της τη ζωή. Πάλεψε με νύχια και με δόντια και χάραξε τη δική της πορεία. Την εκρηκτική αυτή φυσιογνωμία θα γνωρίσουμε μέσα από ένα μονολογικό κείμενο με υψηλές ερμηνευτικές απαιτήσεις. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ. Έναρξη: 18 Δεκεμβρίου 2015, Θέατρο Μονής Λαζαριστών – Μικρό Θέατρο.
ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
Η παράσταση «Ωχ τα νεφρά μου!» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη θα περιοδεύσει με το Κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
• Θα συνεχιστούν οι θεματικές εκδηλώσεις BIG DAYS, με αφιερώματα στους συγγραφείς: Αντόν Τσέχοφ, Γκέοργκ Μπύχνερ, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Νικολάι Έρντμαν.
• Θα συνεχιστούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία.
• Θα συνεχιστεί επίσης, το «Θέατρο κατ’ οίκων»
• Τέλος, στόχος του ΚΘΒΕ είναι, να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Συμφώνου Εταιρικής Συνεργασίας 2014-2020, στον τομέα του Πολιτισμού, τα ακόλουθα:
Α) Ακαδημία Αρχαίου Δράματος, για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Β) Διαγωνισμός συγγραφής θεατρικού έργου και ανάδειξη της δραματουργίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ελλάδα αλλά και της Ελλάδας στις χώρες αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου