Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Μελομακάρονα και Κουραμπιέδες - Η ιστορία τους.



Μελομακάρονα

Η λέξη αποτελεί συνδυασμό των λέξεων μέλι και μακαρόνι! Το «μακαρόνι» προέρχεται από την ελληνική λέξη «μακαρωνία», ήτοι ένα πιάτο που σερβιρόταν τους Μεσαιωνικούς χρόνους σε νεκρώσιμο δείπνο (μετά από κηδεία) στη διάρκεια του οποίου προσέφεραν τη «μακαρία». Η μακαρία ήταν ψυχόπιτα (είδος πίτας) ένα κομμάτι άρτου που είχε το σχήμα ενός μελομακάρονου! Στα νεότερα χρόνια σε ένα αντίστοιχο γλύκισμα προστέθηκε το αγαπημένο μας μέλι και έτσι φθάσαμε στο γνωστό μας μελομακάρονο (=μελο+μακαρόνι). Καθιερώθηκε ως χριστουγεννιάτικο γλυκό, καθόσον το μέλι μας θεωρείται από τα πολύ παλιά χρόνια ως σύμβολο ευζωίας και δημιουργίας.





Κουραμπιέδες

Η λέξη προέρχεται από την τούρκικη λέξη kurabiye (=κουραμπιές) η οποία μπορεί ετυμολογικά να αναφέρεται στο ξηρό μπισκότο και βούτημα, έχει όμως αραβικές ρίζες. Στο ξερό μπισκότο προστέθηκαν μετέπειτα τα αμύγδαλα και η άχνη και έτσι καταλήξαμε στο γνωστό και αξιολάτρευτο κουραμπιέ μας, που τον τοποθετούμε σε απανωτές κατάλευκες στρώσεις τον ένα δίπλα στον άλλο!

Η ρίζα του κουραμπιέ αναζητείται στην Περσία, από όπου και το γλύκισμα ταξίδεψε σε ολόκληρη την ανατολή, τα Βαλκάνια και φυσικά τη χώρα μας.

Αναλύοντας περισσότερο τη λέξη kurabiye θα πρέπει να αναζητήσουμε τις ρίζες της στις λέξεις kuru που σημαίνει στεγνός, ξερός και biye που είναι δάνειο από τα λατινικά για τη λέξη biscuit-μπισκότο. Το biscuit τώρα είναι η τεχνική του διπλοφουρνίσματος, αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν δίπυρον και αφορούσε την τεχνική αρτοποίησης που αφαιρούσε με το ψήσιμο την υγρασία από τα σκευάσματα ώστε να «αντέχουν» περισσότερο στο χρόνο.

Η τεχνική του μπισκότου, η ίδια ακριβώς που χρησιμοποιείται για τον κουραμπιέ αποτελεί ένα είδος μπισκότων που στα αγγλικά αποκαλούμε shortbread. Ποια όμως γλυκά κατατάσσονται σε αυτή την κατηγορία; Πρόκειται για μια τεχνική στην οποία τα βασικά συστατικά απαντούν στην παρακάτω εξίσωση. Ένα μέρος ζάχαρη, δύο μέρη βούτυρο και τρία μέρη αλεύρι. Η ανατολίτικη καταγωγή του κουραμπιέ βέβαια ζητά αιγοπρόβειο βούτυρο και αμύγδαλα κάτι που τα κάνουν ιδιαίτερα ξεχωριστά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά μπισκοτάκια του είδους.

H πιθανότερη εκδοχή της «άφιξης» του κουραμπιέ στην Ελλάδα, όπως και πολλών άλλων συνταγών είναι να έφτασαν στη χώρα με τις αποσκευές των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από τη Σμύρνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου